24 modalități pentru a învăța limba engleză

  1. Prima si cea mai rapidă modalitate de a învăța sau a-ți perfecționa limba engleză este să vorbești zilnic cu un vorbitor nativ. Nu de 2 sau 3 ori pe săptămână, ci zilnic.
  2. Atmosfera de lucru joacă un rol foarte important. Crează-ți mediul ambiant potrivit în care îți va face plăcere să studiezi.
  3. Oprește-ți telefonul. Fii organizat, iar dacă ești la un curs nu vorbi cu colegii decât în engleză, nu permite colegului să revină la explicații în română.
  4. Fă-ți un plan de studiu. Acest infografic te va ajuta să faci primii pași.
  5. Spune-le tuturor de planul tău de a studia limba engleză. Spune-le prietenilor și celor din familie să te ajute și să îți ofere spațiul necesar și nu-i lăsa să te întrerupă în ora pe care ți-o rezervi pentru studiu.
  6. Stabilește-ți termene limită scurte pentru a învăța un anumit număr de cuvinte (1-2 zile) și oferă-ți o recompensă sau cere unui membru al familiei să te recompenseze dacă reușești să atingi targetul propus.
  7. Stabilește-ți termene limită lungi pentru sarcini mai dificile: de exemplu, să porți o conversație despre vreme/ shopping, sau pe un nivel avansat să vorbești despre un subiect complex. Pentru acestea îți poți oferi o recompensă mai mare gen un weekend de shopping in Londra.
  8. Fă-ți un caiet cu cuvinte noi. Repetă-le zilnic și încearcă să le spui de cel puțin 3 ori atunci când vorbești în engleză.
  9. Atunci când studiezi singur, nu este o idee bună să studiezi mai mult de 30 de minute o dată. Atunci când studiezi într-un grup, 90 de minute până la 2 ore este perioada optimă. În oricare dintre aceste două situații ai nevoie de 1-2 pauze de aer curat.
  10. Memorează liste de cuvinte sau liste de fraze din aceeași clasă. Click pentru detalii. Gen: telephone language sau office vocabulary. Dacă nu ai timp să ți le scrii și să le ordonezi alții au făcut asta deja pentru tine.
  11. Dacă nu folosești cuvintele învățate cât mai curând, metoda de mai sus va fi doar un exercițiu pentru memoria de termen scurt. Vei vedea că le reții mai repede dacă le și folosești în scris, într-o propoziție.
  12. Setează-te pe engleză – decide cât de mult timp pe săptămână vei petrece studiind sau vizionând filme. Puțin studiezi, puține rezultate vei avea.
  13. Dacă nu poți vorbi zilnic cu un nativ, înconjoară-te cu limba engleză– în mașină, pe telefon, la serviciu. Urmărește filme nesubtitrate sau subtitrate în engleză.
  14. Traducere și retroversiune. Dacă nu poți vorbi zilnic cu un nativ, un bun înlocuitor este practica pe traducere și retroversiune – în facultatea de limbi străine aceasta este modalitatea cea mai rapidă prin care studentii învață expresii dificile sau rar utilizate.
  15. Practică cele 4 competențe de bază: citire, scriere, vorbire și ascultare. Trebuie să le exersezi pe toate pentru a nu lăsa în urmă vreuna dintre ele – gen gramatica sau scrisul.
  16. Află ce funcționează cel mai bine pentru tine pentru fiecare dintre aceste competențe. Alege dintre acestea metodele care funcționează cel mai bine pentru tine și aplică-le pentru o perioadă detereminată. Apoi variază pentru a nu ajunge la saturație.
  17. Ascultă-ți ritmul corpului. Studiază de dimineață în timp ce îți bei cafeaua și repetă seara înainte de culcare. Dacă de dimineață nu ai timp, ia caietul cu tine în pauza de masă la serviciu și fă unul-două exerciții.
  18. Fă greșeli. Ai liber să faci minim 10 greșeli într-o conversație de 7 minute. Notează-ți cu atenție tot ce crezi că spui greșit și apoi verifică să vezi unde ai greșit. Dacă studiezi cu atenție și te lămurești care a fost problema, punem pariu că a doua oară nu vei mai face aceleași greșeli.
  19. Repetitio mater studiorum est. Repetă cât mai mult posibil. Este mai bine să știi foarte bine un set limitat de cuvinte decât să încerci să înveți sute dar să nu reții nici unul și să nu îl poți utiliza în context.
  20. Utilizează un cuvânt sau o expresie în cât mai multe contexte, atât cu sensul conotativ cât și cu sensul denotativ.
  21. Învață “idioms” – adică expresii specifice limbii engleze care aduc mai multă culoare studiului. De exemplu poți învăța cuvântul “potato” ca atare sau îl poți învăța împreună cu o expresie-idiom care îl conține “ a hot potato” – o chestiune/ un subiect de mare interes
  22. Concentrează-te pe nivelul la care te afli acum, nu te grăbi să ajungi la următorul, deoarece vei avea multe lipsuri și vei încetini mult la al doilea nivel. Acest lucru va fi un factor puternic demotivant.
  23. Dormi bine! Vei învăța mai multe după ce ai dormit bine, altfel nu te vei putea concentra decât pe ideea că ești obosit.
  24. Folosește internetul. Este plin de resurse pentru a te ajuta să înveți însă vei avea senzația unei dezorganizări accentuate.

Abonează-te la newsletter-ul nostru sau downloadează-ți e-book-ul “4 greșeli des întâlnite” pentru a primi pe e-mail quizz-uri, teste, secrete, tactici și multe alte resurse care te vor ajuta săptămânal să înveți o limbă străină.

322 de resurse pentru a învăța engleza în timp record: English Mastery

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *