4 avantaje de a practica limba engleză cu un vorbitor nativ

vorbitor-nativ-englezaAi văzut în webinariile pe care le-am sustinut de-a lngul timpului, că atunci când începi să înveți  limba engleză una dintre cele mai bune  opțiuni este să îți creezi un teren de discuții cu un vorbitor nativ.

Vorbitor nativ nu înseamnă un spaniol care vorbește doar în engleză cu tine – asta pentru că poate face greșeli foarte mari de gramatică și pronunție pe care riști să le adopți.

Bineînțeles, te ajută să vorbești și ocazional, însă nu vei avea ocazia să ai convorbiri autentice. Deci ai nevoie să vorbești cu o persoană care a “trăit” în limba engleză. De exemplu peste 90% din locuitorii tarilor nordice (Elvetia, Danemarca, Olanda) vorbesc la fel de bine ca un nativ, datorita sistemului de educatie axat pe limba engleza.

Avantajul 1: Autenticitate

Atunci când practici cu un nativ într-un context organizat, înveți să utilizezi în mod autentic expresiile și vocabularul. Menționez contextul organizat – adică un curs – pentru că dacă ești într-un mediu unde toată lumea este axată pe învățare, iar vorbitorul nativ este un profesor, procesul va fi foarte diferit față de interacțiunile de la o terasă în Centrul Vechi sau la serviciu.

Pe măsură ce practici organizat cu un nativ, vei fi expus la din ce în ce mai multe expresii, la argou, dialect și un vocabular extins care te ajută în special dacă ești peste nivelul B2. În funcție de subiectele pe care le abordezi și schimbul de idei pe acea temă, îți poți nota noile cuvinte și expresii și să le reproduci imediat, în oglindă. Deasemenea vorbitorul nativ te va ajuta de cele mai multe ori să îți găsești cuvintele și să te exprimi corect.

Avantajul 2: Accentul și pronunția

Un alt avantaj foarte mare de a conversa și a asculta un nativ este posibilitatea de a asimila o pronunție excelentă. Bineînțeles prin asta vei avea un mai mare impact în discuții.
Un vorbitor non-nativ va avea întotdeauna probleme cu pronunția sau înțelegerea pronunției nativilor. Sentimentul cel mai des întâlnit la un vorbitor non-nativ este acela că are un nivel mult mai jos și că este mult mai slab decât este în realitate, tocmai datorită lipsei de practică cu nativi deci aceasta te va scoate din această zonă de nesiguranță, mai ales că vorbitorii nativi dovedesc foarte multă răbdare și deschidere în a ajuta non-nativii.

Avantajul 3: Practica!

Principalul avantaj de a practica cu un nativ, este practica însăși!

Este un context în care ești obligat să utilizezi engleza la nivelul la care este partenerul tău de dialog, indiferent pe ce nivel ești tu însuți. Însă în cazuri extrem de rare profesorul nativ va cunoaște și limba ta maternă sufcient de bine pentru a-ți explica lucrurile astfel încât să le înțelegi.

Îmi amintesc că am asistat la un moment dat un profesor nativ experimentat la clasă, și acesta a fost întrebat de studenții români care este diferența de utilizare între verbul to see și to watch (a vedea și a privi) – și nu a reușit sub nici o formă să explice această diferență de utilizare care pentru mine, ca profesor român era evidentă și mi-a fost extrem de ușor să o explic.
Deci este ok să practici și cu un non-nativ care are nivel superior față de al tău, care știe limba mult mai bine decât tine pentru că vei fi obligat să te ridici la nivelul interlocutorului. Dacă urmezi un curs cu un profesor non-nativ, în acest caz ai avantajul că acesta înțelege ce anume îți ridică probleme mai mari și va ști cum să te ajute să le depășești.
Însă va fi mai greu să eviți utilizarea ocazională la limbii române – acest lucru se va putea doar dacă profesorul are o fermitate deosebită în a menține această regulă, însă cu siguranță vei atinge fluența și prin practica cu un non-nativ.

Avantajul 4: Înțelegerea limbii dar și a culturii
Pe măsură ce practici cu vorbitori nativi începi să înțelegi tiparele lor de gândire și perspectiva asupra anumitor aspecte din viața de zi cu zi și chiar de etică pe care vor fi bucuroși să ți le împărtășească așa cum vor fi bucuroși să le audă pe ale tale. Deci vei putea înțelege mai îndeaproape cultura țării lor și lucrurile pe care pun accentul sau le valorifică.
Dacă dorești să călătorești în țara a cărei limbă o înveți, vei avea o satisfacție deosebită în a înțelege de la un vorbitor nativ manierele, eticheta și dialectul zonei unde vei călători. Acest lucru este valabil și dacă scopul tău sunt călătoriile de afaceri – partenerii de afaceri locali vor fi impresionați și vor avea mai multă deschidere către tine dacă observă cunoașterea pe care o dovedești.

***************
Te simți intimidat când vorbești cu nativi sau te simți plin de inspirație și dorință de a ști mai multe? Care este motivația ta principală de a-ți perfecționa limba engleză? Ai focus pe a atinge un nivel din ce în ce mai bun sau îți lași evoluția lingvistică la voia întâmplarii? A nu rămâne în zona tipic românească de “se poate și așa” și a păși în afara zonei de comfort va avea toate avantajele.


Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *