4 greșeli des întâlnite în învățarea unei limbi străine

Ca în orice domeniu al vieții, și când învățăm o limbă străină suntem supuși greșelilor. Mai jos poți citi care sunt câteva dintre acestea pentru a le putea evita.

Învățarea unei limbi străine cere efort, dar poate deveni mai ușoară cu trecerea timpului, daca înveți din greșelile tale și din ale altora, pe măsură ce ajungi să te cunoști mai bine pe tine însuţi şi stilul tău de a învăţa.

În acest articol ne vom uita la 4 greșeli frecvente pe care le fac cei care învață o limbă străină. Ia-ți notițe, pentru că, dacă eviți aceste greșeli vei fi pe drumul spre fluență în cel mai scurt timp! Descoperă cele 4 greșeli surprinzătoare pe care le fac cei care învață o limbă străină și cum poți TU să le eviți + Sfantul Graal al limbii engleze: 322 de resurse pentru a învăța limba engleză în timp record!

  1. Varietate sau o singură metodă?

 Materialele de studiu trebuie alese cu atenție.

Alege-le numai pe cele potrivite stadiului și nivelului pe care te afli. La început (nivelul A1), studiază un singur manual sau un ghid de conversație, însă trebuie să știi că reușita ta depinde în mare măsură de diversificarea metodelor pe care le folosești. A rămâne la o singură metodă îți închide imensul univers al noii limbi. Chiar dacă înveți singur, apelează și la cursuri (cu durată scurtă, dacă nu ai bani), deoarece într-o grupă te vei simți foarte stimulat de colegi.

Folosește un manual clasic, dar apelează și la serii de limbă precum „English Today”, la soft-uri de învățare a vocabularului, precum Accesis Vocabulary Trainer.

Această diversificare este cu adevărat importantă, pentru că te ajută să treci într-o etapă de non-efort și savurare a limbii. De asta e crucial ca la nivelul intermediar să intri în contact cu vorbitori nativi.

Crearea acestor deschideri este numai în sarcina ta, un profesor nu te poate ajuta prea mult la acest capitol – în afara cazului în care este el însuși vorbitor nativ.

Te ajutăm să faci acest salt personal și profesional prin cursurile de limba straina la care te poti înscrie pe tot parcursul anului.

  1. Cu profesor sau fără?

Greșeala multora este că încep fără profesor pentru a face cât mai multe economii. După ce traversează diverse etape care pot dura mai multe luni, ajung la concluzia că nimic nu poate înlocui un profesor, dar își ridică întrebarea: cu un profesor tânăr sau cu un profesor universitar?

Este ca și cum ai întreba: e mai bine să îmi iau două cauciucuri de iarnă sau patru? Dacă ai bani, întotdeauna este mai bine să iei patru, iar asta te poate salva de la posibile necazuri și pagube mai mari decât prețul lor. Un profesor experimentat este întotdeauna mai bun decât un începător, dar cu condiția să fie și entuziast. Acestea două, însă, sunt o combinație mai rară. Chiar și alegerea profesorului trebuie să țină seama de nivelul tău actual și scopul pentru care te pregătești.

Degeaba plătești un profesor universitar dacă tu ești începător sau pre-intermediar. Te va învăța elementele de care ai nevoie pentru nivelul tău – nu te poate învăța gramatica complexă a limbii. În plus, dacă te pregătești pentru un examen dificil, are rost să plătești un universitar știind clar de la început de câte sesiuni vei avea nevoie – asta pentru a-ți optimiza costurile.

Este o greșeală frecventă a celor care încep să învețe o limbă străină să își aleagă profesori cu experiență și scumpi încă din primele etape, cheltuind astfel mai mult decât este necesar. Noțiunile specifice nivelurileor A1- A2 pot fi acoperite și explicate lejer de un profesor cu doi-trei ani de experiență.

Însă, adevăratul secret al reușitei este combinația dintre materiale şi profesor. Materialele de studiu se aseamănă cu o rețetă, iar profesorul cu un bucătar. Dacă ai o rețetă extraordinară și un bucătar începător, va rezulta un fel dacă nu extraordinar, cel puțin bun. Dacă, în schimb, ai un maestru bucătar cu o rețetă proastă, sunt slabe șanse să guști o mâncare bună.

Dacă apelezi la o școală de limbi străine beneficiezi de materiale selectate, de prețuri mai mici decât cu un profesor individual și de profesori cel puțin instruiți, deci aceasta este cea mai bună variantă la orice nivel.

  1. Pornești prea brusc

O altă greșeală este aceea de a porni prea brusc. Dacă vei avea tendința să pornești brusc sub impulsul motivației inițiale, vei observa că te vei opri la fel de brusc.

Asta se întâmplă pentru că îți epuizezi bateriile, după care ai nevoie de o „pauză de relaxare” care se poate ajunge să se întindă pe mai mulți ani.

Suntem foarte încântați când începem să învățăm o nouă limbă străină pentru că simțim imensele potențialități și deschiderea pe care noua limbă ne-o va oferi. Cu fiecare carte cumpărată ne simțim mai entuziaști. Problema este că, atunci când acest flux de motivație se diminuează, nu mai avem energia care să susțină evoluția și continuarea procesului.

Începe, deci, moderat, dar constant pentru a te asigura că ai combustibil pe o perioadă cât mai îndelungată. La început, studiază maxim o oră pe zi cu materiale scrise, video și audio. Viteza mai redusă îți poate părea un lucru contra-intuitiv, însă prudența îți asigură continuitate și te ajută să îți dezvolți obiceiuri sănătoase. Pe măsură ce progresezi și ajungi la un nivel intermediar, alocă treptat mai mult timp pentru a avea o bază solidă și a conversa cu mai multă versatilitate.

     4. Aștepți prea mult timp înainte de a vorbi

A vorbi o limbă străină este o abilitate, precum condusul mașinii sau pictura – nu e un proces cantitativ. Creierul trebuie să se obișnuiască cu noi tipare fonetice și noi moduri de a exprima idei. Descriptiv vorbind, trebuie să începi să râzi în altă limbă. Asta poți face doar dacă înțelegi ce vede amuzant un vorbitor nativ, într-un lucru pe care tu îl vezi golit de orice umor. Oricâte cunoștințe formale poți câștiga cu privire la folosirea limbii, abilitatea aceasta nu se va dezvolta dacă nu este practicată. Este ca și cum înveți toate detaliile cu privire la condusul unei mașini, îți imaginezi cum iei curbele și cum ai face tu dacă te-ai întâlni cu situația respectivă în trafic, însă nu te urci măcar o dată la volan să și practici.

Oricâte cunoști, abilitatea ta rămâne tot zero. Printre primele preocupări când înveți o limbă străină, pe lângă alergarea după materiale bune, trebuie să fie și cum să îți creezi oportunități de a vorbi. Marea majoritate a celor pe care i-am întâlnit până acum sunt blocați de un lucru incredibil: scrupulozitate excesivă. Le e teamă să nu se facă de râs și orice greșeală pe care o fac capătă în imaginația lor dimensiuni înspăimântătoare.

Astfel, ei preferă să aștepte nedefinit înainte de a vorbi, până când simt că nu vor face nicio greșeală şi nu se vor face de râs. Evita acesta atitudine. Învață din greșeli. Fixează-ți ca obiectiv minim 30 de greșeli per conversație.

Vorbitul, ca și condusul mașinii, e singura metodă de a-ți dezvolta fluența. Depășește orice jenă și practică vorbind cu cineva cât de repede poți. Va fi chiar amuzant, vei avea amintiri vii cu confuziile voastre, iar amuzamentul pe seama lor poate fi un element de creare a unor relații mai strânse și mai pline de energie – aceasta te va stimula cu siguranță să continui pentru a fi mai bun/ă la următoarea discuție.

Este bine să începi să conversezi încă după primele lecții și cel târziu după prima lună de studiu, însă nu îți recomand să exagerezi în primă etapă pentru că există o mare sensibilitate la presiuni în această fază. O plantă abia răsărită trebuie protejată cât mai mult și expusă treptat la factorii duri de mediu pentru a avea mai multe șanse de viață.

Numai dacă devii poliglot/ă și ești din ce în ce mai sigur/ă pe tine cu fiecare limbă învățată, te vei putea expune mai devreme. Altfel, îți recomand să te afli într-o zonă de comfort relativ atunci când începei să porți dialoguri și să te expui la limba-ţintă.

Vorbitul îți va îmbunătăți considerabil atât pronunția, cât și capacitatea de a reține cuvinte și expresii noi. Cu fiecare expresie nouă vei putea face o glumă nouă, cu fiecare glumă nouă vei întâlni noi prieteni!

Te ajutăm să faci acest salt personal și profesional prin cursurile de limba straina la care te poti înscrie pe tot parcursul anului.

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *