De ce limba Germană este similară cu Engleza

Să înveţi o nouă limbă poate fi dificil, mai ales ca majoritatea oamenilor îşi concentrează atenţia pe diferenţele existente între noua limbă şi limbile pe care deja le vorbesc. Pentru vorbitorii de limbă engleză, învăţarea limbii germane poate fi foarte uşoară întrucât cele două au multe lucruri în comun.

Exista insa oameni care pot invatat in paralel mai multe limbi straine, demonstrand faptul ca ele pot fi invatate separat.

Dupa cum probabil știți, copiii care cresc în familii mixte pot înțelege cu ușurință limbile pe care le aud deoarece le procesează prin prisma tiparelor fonetice. în același mod, și poligloții pot delimita cu ușurință tiparele fonetice al limbilor pe care le forbesc și pot trece cu ușurință de la a exprima o idee într-o limbă și o alta în altă limbă.

Dacă între cele două limbi există asemănări și fac parte din aceeași clasă de limbi, învățarea și înțelegerea lor este cu atât mai ușoară.

În continuare haideți să urmărim câteva asemănări între limba engleză și germană.

1. Engleza este o limbă germanică

Cel mai important lucru de menţionat este că limba engleză s-a desprins din partea germanică de vest cu 2000 de ani în urmă. Şi germana şi engleza fac parte din familia limbilor indo-europene, ceea ce înseamnă că şi în prezent sunt foarte apropiate.

Având în vedere că au origini comune, asemănarea dintre ele nu ar trebui să fie o surpriză. Se estimează că mai mult de o treime din cuvintele englezeşti au provenienţă germanică.

2. Cele două limbi folosesc acelaşi alfabet

Una dintre cele mai evidente asemănari dintre germană şi engleză este ca amandouă folosesc aceleaşi 26 de litere ale alfabetului latin. Acest lucru este un bonus pentru vorbitorii de limbă engleză pentru că vor putea începe de îndată să scrie în germană.

Cu excepţia regulilor privind literele cu umlaut(ä, ö and ü) şi Eszett(ß), tranziţia este destul de simplă. Desigur, acest lucru este un avantaj, dacă faci comparaţie cu cineva care doreşte să înveţe mandarină sau o limbă arabică sau chiar japoneză, întrucât aceste limbi au un sistem de scris complet diferit.

3. Unele cuvinte din germană se folosesc şi în engleză

Daca poţi vorbi engleză, este o şansă foarte mare ca deja să cunoşti cuvinte nemteşti! Limba engleză a împrumutat un număr de cuvinte din germană, cuvinte care sunt folosite destul de des. De exemplu „Rucksack“ înseamnă o geantă cărată în spate de o persoană, iar cuvântul „Angst“  este folosit în psihologie pentru a descrie anxietatea.

Utilizarea cuvintelor de origine germană este şi mai des întâlnită când vorbim despre mâncare sau băutură. Cuvântul “spritzer” face referire la alcool, în timp ce “pretzel”şi “strudel” sunt şi ele în germană.

4. Unele cuvinte din engleză se folosesc şi în germană

De-a lungul anilor, limba germană a împrumutat şi ea un număr de cuvinte englezeşti. Acestea se găsesc mai ales în tehnologie, muzică, publicitate, modă, unde vorbitorii de engleză ar trebui să găsească multe cuvinte şi expresii deja cunoscute. Cuvintele “computer”, “designer”, “album”, “image” sunt cuvinte preluate din engleză.

5. Foarte multe cuvinte sună similar

Pe lângă numărul mare de cuvinte pe care cele doua limbi le au în comun, acestea au şi cuvinte care sună aproape la fel. Astfel chiar dacă un vorbitor de engleză nu a mai întâlnit niciodată cuvintele în germană, este foarte posibil să le ghicească sensul.

De exemplu, cuvântul german pentru “house” este “Haus”, pentru “university” este “Universität”, pentru “camera” este “Kamera” şi multe alte exemple de acest fel. Un vorbitor de engleză va înţelege cu siguranţă că “Ich trinke Wasser” înseamnă “I drink water”.

Următoarele 5 asemănări dintre engleză şi germană sunt :

6. Deseori cele doua limbi aplică aceleaşi reguli gramaticale

O caracteristică pe care vorbitorii englezi care vor să învete germană o vor observa rapid, este asemănarea regulilor gramaticale. Poate cel mai bun exemplu este modalitatea în care verbul de bază îşi schimbă forma la trecut şi participiu trecut. Acest lucru poate fi demonstrat prin verbul “to drink”, respectiv “trinken”.

Aşadar, în limba engleză avem “ drink – drank – drunk “, iar în germană “trinken – trank – getrunken”. Această regula se aplică majorităţii verbelor.

7. Ambele limbi folosesc sistemul numeric arab

Alt avantaj pe care un vorbitor de limba engleză îl are atunci cand vrea să înveţe germană este că ambele limbi folosesc numere arabe. Ca şi în engleză, numerele se formează cu ajutorul cifrelor 0-9, iar regula de bază este aceeaşi. Acest lucru se observă făcând o comparaţie a numerelor cuprinse între 10 şi 20.

English: ten, eleven, twelve, thirteen, fourteen, fifteen, sixteen, seventeen, eighteen, nineteen, twenty.

German: zehn, elf, zwoelf, dreizehn, vierzehn, fünfzehn, sechzehn, siebzehn, achtzehn, neunzehn, zwanzig.

Dupa cum se vede, sufixul “teen” este înlocuit cu “zehn”, dar modelul este acelaşi.

8. Şi germana şi engleza sunt limbi vorbite internaţional

Engleza este cea mai vorbită limbă din lume, iar acest lucru poate sta în calea dorinţei de a învaţa o nouă limbă, mai ales dacă această nouă limbă nu este la fel de răspândită.

Cu toate acestea, germana este cea mai populară limbă în interiorul Uniunii Europene. Este limba oficială a Germaniei, Austriei, Elveţiei, Belgiei şi a altor ţări şi este recunoscută ca limbă secundară în ţări precum Brazilia, Kazakhstan, Namibia şi Danemarca.

9. Ambele limbi pot spori şansele de angajare

Ca orice alta limbă străină, germana poate fi un avantaj în momentul în care vrei să te angajezi. Aceasta este recunoscută în domeniul afacerilor precum şi în politică. De asemenea, este o cerere mare în rândul traducătorilor şi interpreţilor ce pot vorbi fluent engleză şi germană.

Ştiaţi că germana este a doua cea mai folosită limbă în domeniul ştiinţei ? În acelaşi timp, cei pasionaţi de scris, vor fi bucuroşi să afle că una din 10 cărţi, la nivel global, sunt scrise în germană.

10. Accesis vă ofera posibilitatea de a învăţa ambele limbi

Tot ce ai nevoie este dorinţa – de a avansa, de a te dezvolta, de a progresa. Învăţarea limbii germane poate fi o provocare, dar cu siguranţă îţi va aduce satisfacţie pe măsură.

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *