Saluturi: Cum să spui bună ziua și la revedere în italiană

Învață cu Accesis limba Italiana de la profesori nativi si/ sau români

Pentru a putea purta primele conversații în limba italiană, va trebui să învățați primele cuvinte, saluturile.
Ciao
Probabil că știți deja cuvântul “ciao” – acest salut, “ciao”, poate fi folosit nu numai ca “bună ziua”, ci și ca “la revedere”. “Ciao” este o formă foarte informală de salut, dar dacă vă aflați într-o situație mai formală, este întotdeauna mai bine să folosiți alte tipuri de salut, cum ar fi cele de mai jos.

Buongiorno “bună dimineața”.
Buongiorno principessa! o replică binecunoscută din filmul La vita è bella

Salve
“Salve” este un salut ceva mai formal decât “ciao”, dar nu la fel de formal ca “buongiorno”. Atunci când întâlniți pe cineva pentru prima dată și persoana este mai în vârstă decât dumneavoastră sau nu sunteți sigur ce vârstă are , este mai respectuos să spuneți “salve” decât un simplu “ciao”.

“Salve” este cuvântul ideal atunci când nu prea știi cum să te adresezi cuiva.

Buonasera
Nu fiți surprins dacă îi veți auzi pe italieni spunând “buonasera” încă de la ora 3 după-amiaza. Acest lucru se poate referi și la după-amiază/seară, deși “la sera” este literalmente partea din zi dintre apusul soarelui și lăsarea întunericului.

Perioada dintre ora 12.00 și apusul soarelui se numește “pomeriggio”. De fapt, o altă urare mai puțin folosită, este “buon pomeriggio”.

Arrivederci
Atunci când doriți să spuneți “la revedere” într-un mod mai formal decât “ciao”, puteți folosi cuvântul “arrivederci”. Bineînțeles, nu spui “arrivederci” unui prieten, dar spui “arrivederci” unui șofer de taxi sau frizerului.

Una buona giornata
Dacă doriți să lasati o impresie bună atunci când părăsiți un restaurant de exemplu, puteți spune “una buona giornata”, adică “o zi bună”. De asemenea, puteți folosi expresia “una buona serata!” dacă este seara târziu.

A presto
Atunci când vorbiți cu cineva cu care vă veți întâlni curând, puteți spune “a presto”, adică “pe curând”.

A dopo
Dacă sunteți sigur că veți vedea sau veți vorbi cu cineva mai târziu în cursul zilei, cel mai bun mod de a vă lua rămas bun este să spuneți “a dopo”, ceea ce înseamnă “ne vedem/vorbim mai târziu”.

Învață cu Accesis limba Italiana de la profesori nativi si/ sau români

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *