Tradiții de Paște în Anglia

Invata Engleza accelerat – noile programe Accesis

Marea Britanie este o insulă străveche, plină de superstiții și tradiții. Când vine Paștele, vizitatorii care ajung în Marea Britanie sunt adesea surprinși de unele dintre evenimentele, paradele și practicile străvechi pe care le pot vedea in unele parti ale țării.

Pe lângă pictura pe ouă și vânătoarea ouălor, întâlnim o tradiție care provine din moștenirea pre-creștină și care a fost o parte importantă a sărbătorilor de Paște timp de secole: Maypole Dancing (dansul in jurul catargului)

Dansatorii se țin de panglici colorate care sunt atașate în vârful unui stâlp înalt și dansează într-un anumit ritm îndelung exersat, adesea pe muzica live cântată de fanfara din sat sau acompaniati de aplauzele în cadență ale spectatorilor. 

În urma acestui dans rezulta modele de impletitură, uneori ordonate alteori asemănătoare unei pânze de paianjen.  În mod ideal, fetele trebuie să se împletească acest model în același timp, ăn mod uniform. Băieții stau la o oarecare distanță de stâlp, cu panglica strânsă pe umărul drept. Acest tip de dans este unul dintre preferatele fetelor, deoarece este o adevărată provocare.

 

 

In limba engleză, cuvântul ”Easter” (Paștele), a apărut apărut înainte de anul 899 d.Chr. fiind derivat din numele zeitei Eostre (păgânismul anglo-saxon) care era sarbatorită cu prilejul echinocțiului de primăvară, în jurul datei de 21 martie,  Eostre avand drept animal favorit iepurele.

Pastele este celebrat in Marea Britanie intr-o maniera caldă, de obicei in mijlocul familiei, insa in mod mai putin exuberant decat Carciunul.

”Duminica frunzelor de palmier”

Cu o saptamana inainte de Pasti, se celebreaza ”Duminica frunzelor de palmier” (Palm Sunday), o zi echivalenta Floriilor de la romani, zi in care englezii participa la parade purtand in maini frunze de palmier.

Numele acestei sarbatori isi are originea in vremurile imperiului roman, cand orice personaj regal era intampinat de multime prin fluturarea unor frunze de palmier. Iisus a intrat in Ierusalim in Duminica palmierilor , iar oamenii l-au onorat asternandu-i un covor de frunze de palmier in drumul sau.

Bisericile
decoratiune paste biserica
Locasurile de cult (dominate de bisericile anglicane si bisericile romano-catolice)  celebrează Invierea lui Christos prin slujbe traditionale iar spatiul altarului este impodobit cu ghirlande de crini albi sau ”Crinii Fecioarei” (Madonna Lily,  Easter Lily), simbol consacrat puritatii si frunze de palmier. In unele biserici frunzele de palmier sunt folosite pentru impletirea unor ghirlande si a unor aranjamente in forma de cruce.

In zonele rurale, femeile care merg la slujba Pastelui poarta traditionalele ”Easter Bonnets”, palarii de Pasti impodobite cu flori.

The Easter Bunny

Potrivit unui ritual stravechi, iepurasul de pasti (Easter Bunny) ascunde oua prin gradini, pe care copiii trebuie sa le gaseasca. In unele localitati, in ziua de ”martea iertarii” (Shrove Tuesday), ultima zi inaintea postului de Paste, se organizeaza intreceri de alergare cu cratite pline cu clatite. Olney este un mic oras renumit pentru pastrarea acestei traditii de mai bine de 500 de ani.

Ouale de Pasti

easter eggs

Ca si in Romania, schimbul de ouă si consumarea lor de Paști este un obicei popular in UK ca si în multe țări. Acestea sunt colorate viu si sunt centrul unor jocuri traditionale gen pravalirea de pe deal.

In Preston, Lancashire se pastreaza acest obicei, in care participantii dau drumul pe versantul unui deal la oua pentru a vedea care dintre acestea ajunge cat mai departe nevatamat. Proprietarii ale caror oua raman intregi sunt castigatorii competitiei.

Invata Engleza accelerat – noile programe Accesis

Bucataria de Paste: simnel, miel si chifle

Simnel-Cake

Prajitura Simnel (Simnel cake) esta un fel de prajitura care are o crusta din făină șofranși apă și umpluta cu prune și fructe confiate și aromată cu multa coaja de lamaie. Prajitura este decorata cu 11 bomboane sferice de martipan , reprezentand cei 11 discipoli credinciosi ai lui Iisus. Denumirea prajiturii vine de la un cuplu tradițional, Simon și Nelly care este prezentat in mod amuzant ca facand aceasta prajitura din oua vechi si ramasitele altor prajituri din anii precedenti.

Friptura de miel este felul favorit pentru duminica de Pasti si este gatita cu condimente traditionale si vin.

Chiflele (Hot cross Buns)  sunt niste preparate foarte consistente cu o aroma delicata si care conțin stafide sau coacaze si fructe confiate. Înainte de coacere chiflele se ornamenteaza o cruce din zahar care simbolizeaza crucea pe care a fost rastignit Iisus.

Sunt consumate calde, in Vinerea Mare, cu bucati de unt.

chifle de paste uk

In asteptarea chifelor, parintii indeamna copiii sa cante o veche rima:

“Hot cross buns, hot cross buns,
one a penny, two a penny,
hot cross buns.

If you do not like them,
give them to your sons,
one a penny, two a penny,
hot cross buns.”

Dansul lui Morris 

Este un ritual traditional care are scopul de a alunga spiritele iernii. Dansul are figuri coregrafice specifice iar trupele de dansatori poarta accesorii precum bete, sabii, batiste si clopotei, poarta pantaloni scurti albi sau negri, esarfe rosii, panglici verzi si rosii ,  aseamanandu-se izbitor cu calusarii romanesti.

morris dance

Urmărește aici un scurt video History despre Paște.

Click pe imagine

history

Pregateste-ti copilul pentru examenele Cambridge si IELTS

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *