Home Cursuri AVT Examene Despre Noi Referinte Articole Cursul lunii Cariere Contact Blog
Accesis / Articole / De Ce Sa Comunic In Limba Tarii Gazda

De ce sa comunic in limba tarii gazda?

DE CE LIMBA ROMANA PENTRU STRAINI?
Acum ceva timp, am avut o discutie cu managerul general al unei companii multinationale care urmeaza cu noi un curs de limba de romana. Stilul sau de management este evident indrepat spre oameni si crearea unui mediu relaxat de munca.

Ne-a relatat ca de curand vorbise cu un compatriot german , manager la o divizie a companiei,  caruia   i-a spus de decizia sa de a invata limba romana.  Acesta din urma a fost uimit de o asemenea decizie in conditiile in care toti angajatii romani vorbesc limba engleza si aceasta este suficienta pentru a obtine rezultate si a comunica si l-a intrebat pe compatriotul sau daca face acest lucru doar pentru a varia mediul de lucru.

Raspunsul : 
Romana ma ajuta sa-mi rezolv problemele zilnice in legatura cu mentenanta si sa vorbesc cu proprietarul, sa imi repar o pana de cauciuc, sa-mi platesc singur facturile, sa comand un taxi sau o masa la restaurant sau sa imi comand o pizza acasa. In plus, in perspectiva  – vreau ca angajatii sa colaboreze si sa simta ca vreau sa-i inteleg si sa ma integrez mai bine. Asta ma face sa ma simt bine intre ei si de multe ori cateva cuvinte de-ale mele in romana sunt de ajuns sa ne bine dispuna pe toti”

Prin aceste cuvinte dansul a sintetizat principalele motive de asimilarea limbii oricarei tari-gazda.

In general optiunea de a invata limba tarii gazda se contureaza mai ales daca managerii expatriati isi prelungesc durata de sedere in Romania cu 2 -5 ani - ceea ce se petrece de cele mai multe ori.

Scopurile urmarii unui curs de limba romana sunt  crearea unui sentiment de adecvare si integrare in cultura si atmosfera romaneasca si usurarea comunicarii in situatii zilnice care cer cunoasterea limbii.

Pentru socializare si schimb activ de idei cu manageri romani, multi manageri expati aleg sa integreze si cunoastere practica despre cultura si civilizatia romaneasca .

Mai mult, comunicarea in limba romana inseamna integrarea in mediul de afaceri romanesc  si ajuta la intelegerea discutiilor informale dintre angajati, care poate fi cruciala pentru managerul expat pentru a intelege si a lua in considerare puncte de vedere diferite.

Pe de alta parte, nu de putine ori, in situatii limita cei care nu urmaresc sa invete limba tarii gazda se confrunta cu sentimente de inadecvare sau reactii de inchidere fata de sugestiile venite dinspre managementul romanesc.

In companiile romanesti imbunatatirea calitatii relatiilor manager expat - colegi romani este evidenta atunci cand primul decide ca dezvoltarea sa personala sa includa si asimilarea limbii romane.

Principalele motive, deci, ar fi:

DE ORDIN PRACTIC

  • rezolvarea problemelor  zilnice de mentenanta
  • situatii zilnice de socializare (pranzuri, discutii scurte)
  • comunicarea cu proprietarii locuintelor
  • rezolvarea problemelor neasteptate care necesita comunicarea excluiva cu romani
  • plata facturilor


DE ORDIN INTERIOR

  • sentiment de adecvare si integrare
  • buna dispozitie
  • colaborare cu angajatii
  • permeabilitate crescuta la cultura romaneasca

Accesis Human Resources

Pentru a intelege nevoile dvs. am deschis dialogul Accesis Human Resources. Manageri cu experienta va vor fi mentori. Trainingul aici inseamna bucuria impartasirii experientelor de top.

Accesis Train Conversation

Ne aliem în drumul spre a fi înțeleși prin cursurile de comunicare în limba straină. Acestea simuleaza situațiile cele mai dese de comunicare pe care le întâlniți zilnic într-o țară străină sau în mediul de lucru.

8 secrete pentru invatarea limbilor straine.
Tot ce ai vrut sa stii, intr-un singur articol.

Aboneaza-te la newsletter!

Introdu adresa de email in campul de mai jos