Ce fel de profiluri sunt la liceu? Aleg uman sau real?
|Copii ajung la vârsta la care trebuie să aleagă un liceu însă marea majoritate nu și-au definit încă preferințele sau nu au încă maturitatea necesară pentru a ști ce vor să facă pe viitor. Astfel că părinții sunt cei care vor decide unde vor trimite copilul, în funcție de talentele sale naturale sau în funcție de viziunea lor asupra viitorului copilului.
Principalele specializari din care poti alege sunt urmatoarele:
- Filologie (uman)
- Știinte Sociale (uman)
- Știintele Naturii (real) – in trecut era denumit Bio-chimie
- Matematică-Informatică (real)
- Mecanică (real – licee cu profil tehnologic)
Pregateste-te cu noi pentru admitere si teze. Intră pe site
Mai poti alege un liceu Pedagogic, Militar sau Teologic, iar daca ai talente artistice sau muzicale, sau daca visezi sa fii atlet, poti alege licee cu una dintre specializarile:
- Artistic
- Muzica
- Sportiv
Ce poti face cu profilul artistic?
Profilul artistic iti va dezvolta o serie de abilitati care te vor ajuta pe viitor sa devii: actor, coreograf, arhitect sau designer, sa faci arta decorativa sau sa lucrezi la conservarea si restaurarea bunurilor culturale.
Ce poti face cu liceul Militar?
Daca vrei sa urmezi o cariera militara sau sa lucrezi in diverse departamente ale Ministerului Apararii Nationale, atunci este indicat sa mergi la un Liceu militar. Iata aici organigrama Ministerului.
Ce poti face cu liceul Pedagogic?
Daca visezi ca pe viitor sa predai propriile cursuri online sau daca pur si simplu esti o persoana vorbareata careia ii place sa explice celor din jur tot ce stie, este posibil sa ti se potriveasca o cariera in domeniul profesoratului (invatator, profesor, profesor universitar sau preparator universitar) si atunci poti da admitere la liceul Pedagogic. Insa nu uita ca o cariera in acest domeniu poate fi urmata si daca intri la un liceu normal – Filologie sau Istorie (profesor de istorie, cercetator, arheolog, egiptolog, muzeolog/ muzeograf, etc). Bio-chimie – profesor de bilologie sau chimie, cercetator Mate-Info – profesor de matematica, fizica, informatica, etc.
Ce poti face cu liceul Teologic?
Daca ai inclinatii spirituale sau daca ai un parinte preot sau pastor, este posibil ca acesta sa vrea sa ii calci pe urme si sa intri la un liceu Teologic. Insa nu este neaparat necesar sa devii preot ci, daca iti place sa calatoresti mult si gratuit, poti deveni ghid de turism religios, poti lucra cu patrimoniul cultural sau poti urma o cariera muzicala intr-o biserica sau organizatie religioasa.
Care este diferenta intre Stiinte sociale (uman) si Filologie (uman)?
Profilul Stiinte Sociale este diferit de Filologie prin faptul că păstrează 2 ore de matematică și tehnologia informației până în clasa a XII-a. Acest profil formeaza copilul pe mai multe laturi (polivalent) – accentul este pus pe materiile umane iar cele reale sunt invatate la nivel de cultura generala.
Parintii din Romania mai au insa posibilitatea sa isi de copiii la un liceu Waldorf. Acest lucru este recomandat in special pentru copii care au urmat si scoala generala tot in sistem Waldorf. Pedagogia Waldorf nu este orientată spre oferirea unei anumite pregătiri profesionale sau a unei specializări ci este o formă de învățământ bazata pe principiile antroposofice si care urmărește să dezvolte personalitatea copilului în ansamblul ei și să își orienteze oferta de predare în funcție de particularităților diferitelor trepte de vârstă ale copiilor și de cerințele acestor trepte. Inainte sa decizi in favoarea sau in defavoarea acestui tip de educatie, este recomandabil ca inainte sa abordezi mai multi parinti care au avut copii la o scoala Waldorf, in a caror parere ai incredere si care au deja experienta necesara pentru a-ti oferi sfaturi.
Pentru a vedea retaua scolara Waldorf, intra aici.
Ce poti face cu specializarea Stiintele Naturii (real – fost “bio-chimie”)?
Disciplinele înrudite acestei specializări aparţin ariei curriculare Tehnologii: tehnologia informației și a comunicațiilor (TIC). Această secţie este ideală pentru cei ce doresc să se pregătească pentru: medicină, farmacie, fizică, chimie, biologie, protecţia mediului, agronomie, medicină veterinară sau silvicultură. Mai poti deveni inginer, tehnician sau inspector de calitate (OPC) (Resurse naturale si protectia mediului) Acesta specializare orienteaza educatia in mod prioritar spre observarea şi interpretarea proceselor naturale care au loc în mediu, spre înțelegerea impactului reciproc între mediu şi activităţile umane.
Vei invata multa matematică, chimie, fizica si biologie insa, ca sa ai perspective mai largi pentru facultate poti alege stiinte ale naturii bilingv romana-engleza. Daca vrei sa fii dintre cei buni, pregateste-te pentru admitere si teze cu noi.
Ce poti face cu specializarea Mate-Info?
In cadrul acestei specializari este pus accentul atât pe științe cât și pe matematică și informatică – vei avea, pe langa celelalte materii, 4-6 ore de Informatică si 4 ore de matematică pe săptămână. Acest profil permite 1-4 ore opționale/ la alegere, care nu sunt impuse de profil. Daca optezi pentru aceasta specializare trebuie sa te gandesti serios la faptul ca BAC-ul se va da din cea mai avansata Matematica la nivel de liceu (M1)
Experţii în matematică activează în toate tipurile de industrii din intreaga lume. Poti urma o cariera in domeniul contabilitate si finanțe-bănci – de exemplu poti lucra intr-o banca pe o pozitie de consiler de credite sau te poti ulterior specializa pentru pozitiile de consilier corporativ, auditor, actuar, statistician, tehnician, economist, cercetător de piaţă, contabil fiscal, contabil medico-legal, expert contabil. Poti fi inginer mecanic, structural, aeronautic şi daca ulterior mergi la Facultatea de Geografie, poti lucra ca meteorlolog intr-o staţie meteorologică sau statiune de cercetare
Deasemenea, daca in facultate urmezi un modul Psiho-Pedagogic, vei putea lucra ca profesor sau profesor universitar – ca profesor iti asiguri un program flexibil, vacante lungi si chiar daca plata la stat nu este stralucita, iti poti suplimenta veniturile din meditatii in particular.
Spune-ne ce parere ai si ce cariera ti-ai dori sa urmezi iar daca ti-a placut acest articol trimite-l si colegilor.