Ce înseamnă cuvântul prego în limba italiană?

Învață cu Accesis limba Italiana de la profesori nativi si/ sau români

Probabil că i-ați auzit pe italieni spunând deseori “prego” și v-ați întrebat de ce folosesc acest cuvânt atât de des.

Prego este o formulă de politețe care se folosește în multe ocazii. Iată care îi sunt utilizările:

Traducerea de bază este: “cu plăcere” și se folosește pentru a răspunde la un “grazie” (“mulțumesc”), – ca răspuns, italienii spun de obicei “prego”. Dar există multe moduri de a răspunde la “grazie”!
prego-adelante
De asemenea, folosim “prego” pentru a întâmpina o persoană într-o casă, un hotel, un magazin etc.

Dacă întrebați “Posso entrare?” (Pot să intru?) sau “È permesso?” (Este permis [să intru]?), cineva ar putea răspunde simplu “sì” sau “certo” (“da” sau “sigur”) dar și “Prego, entri pure” (Te rog să intri) sau “Prego, si accomodi” (Te rog să intri [simte-te ca acasă]).

De asemenea, cineva ar putea spune “prego”, însoțind expresia cu un gest al mâinilor, pur și simplu observând că stați în pragul ușii.

O altă ocazie în care spunem “prego” este când oferim mâncare cuiva:

“Prego, prenda pure” (Vă rog să luați) sau “Prego, si serva pure” (Vă rog să vă serviți).

Pot să vă ajut cu ceva?
“Prego” poate fi folosit și în cazul unui restaurant sau al unui magazin. De obicei, funcționarul sau ospătarul spune: “Prego, come posso aiutarla?” (Cum pot să vă ajut?) sau “Prego, desidera?” (Ce doriți?).

După tine …../ după dumnevoastră …
Când cobori dintr-un autobuz sau dintr-un tren, sau pleci dintr-un loc, dacă vrei ca altcineva să urce/ să coboare înaintea ta, spui de obicei: “După tine/după dumneavoastră”/”Te rog, tu / Tu primul”. Prego …

Același lucru se întâmplă și când vorbim. Dacă două persoane încep să vorbească în același timp, una dintre ele ar putea folosi: “Prego”, pentru a o lăsa pe cealaltă să-si continue ideea.

Poftim?
Dacă interlocutorul nu înțelege sau nu aude bine ceea ce spuneți, vă poate întreba: “Prego?”. Sensul ar fi: “Nu am înțeles, puteți repeta, vă rog? Acest lucru se întâmplă mai ales în conversațiile mai formale.


Alte utilizări
“Prego?” Poate fi, de asemenea, folosit ca o invitație politicoasă de a face ceva în cadrul unei ceremonii. “Alzatevi in piedi, prego” (vă rog să vă ridicați în picioare),

Expresia “Atenție, vă rog” în italiană este “Attenzione, prego”.

Te implor!
O altă expresie foarte frecventă în italiană este: “Ti prego!” ca sinonim pentru “Per favore!”.

De unde vine cuvântul “prego”?
Un pic de istorie…
Prego este, de asemenea, persoana intai a indicativului pentru verbul “pregare”, a se ruga. Atât “prego”, cât și “grazie” provin din limbajul religios.

“Grazie” este pluralul lui “grazia” (“grație”), din latină: gratia. Are multe semnificații diferite, inclusiv prietenie, favoare, simpatie și, nu în ultimul rând, recunoștință. Așa se explică utilizarea sa în limba italiană.

Același lucru este valabil și pentru “prego”: Dumnezeu îmi dă har și mă rog la el (prego).

Învață cu Accesis limba Italiana de la profesori nativi si/ sau români

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *