Cum să te menții motivat când îți vine să renunți (7 strategii)

Ca în toate domeniile vieții, și pe parcursul studiului unei limbi străine trecem prin perioade de cădere și saturație. Vei vedea că dacă omiți o zi pentru că ești obosit/ă este foarte probabil să o omiți și pe a doua și pe a treia și să revi în starea de dinainte de a începe. A relua învățarea va fi cu mult mai greu pentru că ai căzut din starea de flow și entuziasm inițială și trebuie să repornești fără avântul de început.

În aceste momente chiar dacă de învățarea respectivei limbi străine depinde chiar evoluția în carieră, preferi să faci orice altceva.

Totuși, există niște strategii care te pot readuce in the flow.

Strategia 1: Citește ceva care te entuziasmează

Dacă ești începător, poți doar să citești o carte de self help care îți va readuce cheful de învățare, inspirat/ă fiind de exemplele și strategiile oamenilor care reușesc. Oameni obișnuiți, dar care și-au pus în mișcare dorința de a atinge un scop. Văzând exemplul lor, vei fi motivat/ă să te repui în mișcare.

Dacă ești deja la un nivel mai avansat, chiar dacă nu ai nici un chef să înveți ceva, deschide ziarele mondene și citește despre vedetele locale sau despre sfaturi casnice sau o carte a unui autor local care îți place.

Strategia 2: Pune materialul de studiu lângă tine

De obicei cel mai lung drum este cel de la birou la biblioteca unde ai pus ultima dată materialele de studiu. Dacă însă ai cartea sau caietul de lucru lângă tine, trebuie să faci efortul de a-l deschide. Chiar și acest lucru poate fi uneori extrem de dificil….

Strategia 3:  Folosește hârtia și pixul

Pentru a atinge fluența, ai nevoie de mult vocabular.

20% din efortul pe care îl depunem pentru a învăța vocabular nou, ne va oferi 80% din cât înțelegem și exprimăm într-o limbă straină.

Rezervă-ți 15 minute într-o seară, neaparat înainte de a pleca de la birou, pentru a scrie 40 de cuvinte pe un teanc de 20 de bilețele.

Pe fiecare scrie câte două cuvinte împreună cu traducerea acestora și una sau două expresii în care acestea sunt utilizate. Cu cât le scrii mai încet și mai atent, cu atât mai repede le vei învăța. Imediat dupa aceasta, atașează-l pe primul dintre ele pe laptop/ desktop pentru a-l avea toata ziua următoare în raza vizuală.

Pune teancul lângă tine și procedează astfel timp de 20 de zile, apoi reia ciclul. Recomandabil este ca la finalul procesului să notezi într-un caiet toate aceste cuvinte pentru a beneficia și de practica kinestezic-vizual care va participa la fixarea acestora.

Strategia 4:  Folosește tehnologia

Dacă nu ești o persoană care să scrie, ai la îndemână Accesis Vocabulary Trainer cu care poți lucra direct pe laptop câte 10 minute zilnic. Dacă lucrezi cu un singur training set timp de o săptămână, vei reține minim 80% dintre expresiile și exprimările sugerate. Toate modulele vin la pachet cu un sistem dublu de testare accesabil în bara principală. Inițial treci prin modulul testare simplă și recunoaștere a cuvintelor, apoi prin modulul testare avansată cu autocorrect unde vei învăța să și scrii corect.

Orice modul AVT cuprinde peste 2 ani de învățare în ritm normal într- un curs de limbă străină, iar dacă participi deja la un curs cu profesor, îți va accelera foarte mult învățarea, cu condiția să lucrezi cu acesta zilnic, câte 10 minute.

Strategia 5:  Stabilește-ți mini-sarcini și mini-obiective

Cele mai importante două atitudini când dorești să asimilezi o nouă abilitate, fie ea lingvistică sau abilitate on the job, sunt constanța și intensitatea. Acestea sunt susținute de obiective, fără de care nu te îndrepți niciunde.

În cazul unei limbi străine, dacă ai pierdut intensitatea conferită de entuziasm, cel mai bun lucru pe care îl ai de făcut este să fii constant în învățare.

Dacă îți împarți efortul pe bucăți mici, plăcute și interesante, procesul de învățare se va menține  constant și te va duce încet înainte. După doar o lună vei vedea că deja poți purta mini dialoguri.

O mini-sarcină poate fi:

  • să înveți 4 cuvinte și 4 expresii pe zi, timp de 7 zile
  • să vizionezi și să studiezi lunar un film scurt în limba respectivă cu subtitrare în aceeași limbă. O simplă vizionare nu va avea impact dacă nu vei studia și nota timp de o oră expresiile folosite în film. Oprește-l de cât mai multe ori și repetă de câteva ori expresiile folosite de vorbitorii nativi. La finalul orei respective vei fi învățat mai mult decât într-o întreagă lună de studiu al gramaticii limbii.
  • să studiezi un scurt articol online despre o temă care te pasionează sau în interes de serviciu. O simplă citire nu va avea mai mult efect decât o simplă vizionare. Analizează utilizarea limbii cu creionul în mână.
  • să vorbești 15 minute pe Skype cu un prieten profesor nativ, o dată pe săptămână.

Un mini obiectiv poate fi formulat astfel:

  • în următoarea săptămână o să pot purta o conversație despre un loc pe care l-am vizitat cu un vorbitor nativ
  • în următoarea săptămână compilez o listă scurtă de articole de citit în limba target

Notează aceste scopuri și afișează-le într-un loc vizibil, la ieșirea din casă, pentru a vă menține la un nivel ridicat gradul de motivație.

Strategia 6:  Cheamă tehnologia în ajutor

Ca să îți poți îndeplini obiectivele trebuie să îndepărtezi factorii care te distrag. Dacă navigarea excesivă pe net sau Facebook este un factor principal de distragere poți chema tehnologia în ajutor. Folosește extensii gen StayFocused pentru Chrome care te forțează să te concentrezi. Acesta te va ajuta să restricționezi și să îți alocați intervaluri de timp pentru fiecare site pe care navighezi. De exemplu, îl poți seta să îți întrerupă accesul la Facebook la o anumită oră pana la finalul zilei, lucru care te va scoate din hipnoza videoclipurilor cu pisici și te va ajuta să te întorci la obiectivele tale.

Strategia 7:  Începe cu ce este mai dificil

Dacă în ultima sesiune ai întâmpinat dificultatăți cu un anumit aspect al limbii, este bine ca a doua oară, când ești fresh, să începi cu același aspect. Dacă îți place să scrii și să citești, dar te blochezi repede dacă începi să vorbești, începe cu o discuțe sau un monolog, alcătuind fraze și utilizând ultimele expresii învățate.

Este însăși natura umană să evităm ce nu ne place și să stagnăm în acele zone. Identifică, deci, ce îți place cel mai puțin când studiezi și fă acele lucruri la începutul următoarei sesiuni, întotdeauna, pentru a nu sfârși în a evita cu totul studiul limbii.

Concluzie:

Sunt foarte multe lucruri care te pot distrage de la îndeplinirea obiectivelor de învățare, însă trebuie să îți amintești că dintre toate, cel mai important ești tu însuți.

Dacă ai descoperit vreo altă modalitate de a învăța și a-ți menține ridicat gradul de motivație, le poți împărtăși cu ceilalți în comentarii.

Te ajutăm să faci acest salt personal și profesional prin cursurile de limba straina la care te poti înscrie pe tot parcursul anului.

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *