Echivalarea IELTS si Cambridge la Bacalaureat

Daca ești părinte și ai un copil la liceu sau ești adolescent în an terminal la liceu, probabil te-ai gândit deja că este foarte bine să ai un certificat Cambridge sau IELTS pentru echivalare a probei de limba engleză de la Bacalaureat.

Pregateste-te cu noi pentru examenele Cambridge. Vezi detalii aici.

Iți poți echivala proba de limba engleză de la Bacalaureat cu diplomele PET, FCE, CAE, CPE, BEC și IELTS.

Pentru ca proba sa se echivaleze, copilul va avea nevoie de urmatoarele calificative: 

  • PET – Preliminary English Test (B1) – Pass with Distinction, Pass with Merit sau Pass
  • FCE – First Certificate in English (B2) – Calificativ A, B sau C (160-190 puncte)
  • CAE – Certificate in Advanced English (C1) – Calificativ A, B sau C (180-210 puncte)
  • CPE – Certificate of Proficiency in English (C2) – Calificativ A, B sau C (200-230 puncte )
  • BEC – Business English Certificate (B1-C1) – Calificativ A, B sau C – Preliminary (B1) Vantage (B2), Higher (C1)

IELTS – International English Language Testing System (B1-C2: 4-9 puncte)

  • 4 – 4,5 puncte (nivel B1)
  • 5,0 – 6,0 puncte (nivel B2)
  • 6,5 – 7,0 puncte (nivel C1)
  • 7,5 – 9,0 puncte (nivel C2)

Pentru ca una dintre aceste diplome să-ți fie echivalate la BAC, este necesar să depui la secretariatul liceului unde vei susține BAC-ul, în perioada aprilie-mai:

  • certificatul/diploma de competențe lingvistice in original sau la unele licee, copie legalizată a diplomei
  • cerere scrisă echivalare (Anexa 1) completată și semnată de părinte/tutore/reprezentantul legal al candidatului. Iata aici un model.

(Notă: interesează-te care este perioada exactă de depunere la liceul tău. La unele licee poți depune cererea de echivalare separat de cererea de înscriere la BAC, la altele cererea de echivalare se va face împreună cu cererea de înscriere la BAC)

  1. Vezi aici graficul de sustinere a probelor de aptitudini si a probelor de verificare a cunostintelor de limba materna/moderna
  2. Iata un model Anexa cerere echivalare 
  3. Pragateste-te cu noi pentru examenele Cambridge. Vezi detalii aici.

Ce examen să aleg?

Mulți părinți doresc să își pregătească copiii pentru unul dintre cele două examene internaționale, dar nu știu exact pentru care dintre acestea ar trebui să opteze. Daca eset vorba de admitere la liceu, Cambridge este diploma cea mai buna.

Ca exemplu, dacă după liceu nu aveți de gând să emigrați în altă țară pentru ca fiul sau fiica dvs să fie acceptată la o școală din UK, SUA sau Australia, este recomandabil să vă înscrieți pentru Cambridge Preliminary (PET) sau Cambridge First (FCE), care nu sunt examene dificile pentru adolescenții care au nivel B1-B2 atestat de orice școală de limbă straină și au facut practică pe teste.

Diploma Cambridge își va dovedi utilitatea în diverse situații în următorii 5-6 ani – facultate, student exchange, internship-uri, prima angajare, etc.

Citește și: Ce să aleg, Cambridge sau IELTS?

Cateva detalii despre examenul IELTS

IELTS a ieșit pe piață în anul 1989 fiind un produs Cambridge în colaborare cu British Council si IELTS Australia. Datorită termenului scurt de valabilitate, este singurul test acceptat de UK Visas and Immigration – serviciul de vize din Anglia – fiind solicitat și la emigrarea în Canada, Australia și Noua Zeelandă.

IELTS este deci, cel mai potrivit examen atunci când doriți să emigrați în diverse scopuri în special în aceste țări.

Dacă ai încheiat demult cu examenele de bacalaureat și vrei să emigrezi pentru studii sau la muncă, ai nevoie de o pregătire mult mai temeinică decât pentru bacalaureat.

cambridge-si-ielts

Detalii

In privința punctajului cu care vei fi acceptat, fiecare instituție la care aplici își are propriile standarde. Dacă ești cadru medical (medic sau asistent) este posibil să fii acceptat cu o bandă 6 de scor, însă multe instituții te vor accepta doar cu 7 (C1) Interesează-te înainte de a aplica ce scor acceptă instituția la care vrei să lucrezi, apoi pregătește-te temeinic.

IELTS și-a câștigat renumele de a fi un test mult mai ușor decât Cambridge-ul, astfel atrage cu mult mai mulți candidați, cu toate că are valabilitate de doar doi ani. Acest renume se datorează probabil, faptului că nu există un punctaj minim sau o notă de trecere – indiferent ce nivel ai, acesta îți va fi înscris pe diplomă sub formă de benzi de scor (de la 1 – non-user pana la 9 expert user).

322 de rsurse pentru a învăța limba engleză în timp record: English Mastery

https://accesis.ro/englishmastery

PET  –  Calificativ Pass with Distinction Pass with Merit sau Pass – B1

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *