Cât durează să înveţi o limbă străina ?

 

Grammatik und Sprechen

 

Invatarea unei noi limbi straine este influentata de foarte multi factori: timp, atentie, atitudinea vorbitorului fata de limba, profesor, mediu, materiale. Insa daca avem o atitudine pozitiva fata de limba pe care urmeaza sa o invatam, cat dureaza  pana sa vorbim acea limba?

FSI, Institutul de Servicii Straine, diferentiaza intre grupe cu nivel diferit de dificultate in ceea ce priveste dificultatea limbii.

Grupa 1: Franceza, Germana, Indoneziana, Italiana, Portugheza, Romana, Spaniola, Swahili

Grupa 2: Bulgara,Greaca, Hindi, Persana, Urdu

Group 3: Cambodiana, Ceha, Finlandeza, Ebraica, Ungara, Lao, Poloneza, Rusa, Tailandeza, Turca, Vietnameza

Group 4: Araba, Chineza, Japoneza, Koreana

 

Cercetarile realizate de acest institut spun ca pentru a atinge fluenta intr-o limba din  grupa 1, ai nevoie de aproximativ 480 de ore, iar pentru celelalte grupe, aproximativ  720 de ore. Astfel, daca am putea sa studiem 10 ore pe zi limba respectiva, am putea sa vorbim destul de bine in 48 de zile, si in 72 de zile pentru o limba mai dificila. Asta inseamna ca in doua trei luni deja veti fi fluenti in limba tinta. Daca lucrati insa, ori nu aveti atat timp la dispozitie, veti reusi sa invatati o limba straina bine, cam in 4-5 luni.

Insa cine are 10 ore pe zi la dispozitie doar pentru a invata o limba straina?

Ei bine, s- ar putea  sa aveti acest timp, si sa puteti invata alternativ, si prin metode mai putin conventionale. Ideal ar fi sa mergi in tara respectiva si sa interactionezi cu oamenii si cultura de acolo. Daca nu ai aceasta posibilitate, exista acum o multitudine de lucruri pe care poti sa le faci de acasa.

http://www.accesis.ro/via-accesis/Cursuri-germana-in-Bucuresti

1.Asculta muzica in limba respectiva. In ziua de astazi, este extrem de usor sa gasesti pe internet tot ce ai nevoie si de multe ori s-ar putea sa ajungi sa iubesti muzica pe care o asculti.Nu asculta un anumit gen, personal am invatat germana cu Rammstein.:)

2.Odihneste-te privind seriale in limba respectiva, ori chiar cate un film. Daca esti incepator, poti viziona filmul in engleza, si iti poti pune subtitrare in germana. Sigur te va ajuta!

 

3.Vorbeste, vorbeste, vorbeste!Si inregistreaza-te.O sa ramai surprins de cat de multe poti invata din propriile greseli. Poti face un exercitiu de imaginatie. Daca mergi la munca pe jos ori cu un mijloc de transport, poti sa descrii in gand tot ce vezi, in noua limba pe care o inveti. Un pom, un caine, o femeie cu un copil, si incet incet ajungi sa iti dai seama ce stii sau ce ai uitat si avand la indemana intotdeauna telefonul, poti cauta imediat ce nu iti mai amintesti.

4.Foloseste aplicatiile pentru telefon, care nu numai ca te ajuta in exersarea formulelor simple ale limbii, de multe ori vei primi un reminder ca trebuie sa exersezi. Si asta ajuta mult daca ai un stil de viata agitat.

Insa nu uita sa ai rabdare si sa lasi lucrurile sa se sedimenteze firesc. Ce inveti astazi s-ar putea sa nu iti foloseasca imediat, ci peste cateva luni sa te lovesti de aceeasi structura, sa o recunosti si atunci sa o sedimentezi pentru totdeauna. Si programele intensive dau rezultate extraordinare,  insa mai presus de toate sta hotararea celui care invata si taria de a continua chiar si cand lucrurile devin mai dificile.

Asa ca, daca vrei sa inveti o limba straina, nu mai astepta.

Incepe acum!

1 (1)

 

 

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *