50 de metode pentru a învăța limba engleză în scurt timp
|Ai încercat probabil să înveți limba engleză dar simți că te blochezi la un moment dat. Dacă ești auto-didact, acest lucru este inevitabil. Iată mai jos 50 de metode care te vor ajuta să-ți continui studiul, indiferent că studiezi singur sau într-un grup.
- Stabilește scopul pentru care înveți: Vrei să studiezi în străinătate? Vrei să lucrezi la bursa din Londra? Vrei să fii stewardesă? Învață pentru început cât mai mult vocabular care te va ajuta în domeniul ales.
- Parcurge un test de evaluare în urma căruia să-ți stabilești nivelul. Fă-ți un plan de studiu pornind de la nivelul pe care ești în prezent. Pentru că dacă nu știi unde te afli, nu vei ajunge nicăieri.
- Nivelurile conform CEFR sunt următoarele: A1, A2, B1, B2, C1, C2. Pentru a trece de pe un nivel pe celălalt sunt necesare între 90 și 800 de ore de studiu per nivel. Ideal este să le parcurgi într-un timp cât mai scurt.
- Dacă ești pe nivelul A1 (Începător) concentrează-te pe a învăța cuvinte și expresii. Dacă ești pe nivelul A2 (Pre-Intermediar) concentrează-te pe a-ți clarifica problemele de gramatică – Atelierul Grammar & Conversation Expert poate face minuni – dacă ești pe nivelul B1 și B2 (Intermediar și Intermediar-Avansat) concentrează-te pe vocabular și conversație – un program gen Programul de Conversație de 5 săptămâni – te va ajuta să faci un salt de nivel. Dacă ești pe nivelul C1, C2 (avansat și fluent) concentrează-te pe expresii și cuvinte cu grad de dificultate sporit și bineînțeles pe conversație.
- Dacă ești începător A1 și, să spunem că vrei să ai o engleză decentă în doar câteva zile, înainte de a pleca în concediu – primul lucru pe care ar trebui să-l faci este să iei din orice librarie un Ghid de Conversație și să te familiarizezi cu sunetele limbii – cu literele speciale sau grupurile de litere și sunetele corelate. De exemplu dacă ai grupul “TH” află cum sună acesta în diverse cuvinte. Poți învăța toate acestea în mai puțin de o oră.
- Învață din Ghidul de Conversație cele mai uzuale 20 de propozitii: saluturi, urări, solicitări, dialoguri simple din situatii zilnice.
- În următoarele 2-3 zile memorează 150 de cuvinte esențiale (verbe, cuvinte de legătură, adjective, etc) folosind listele de cuvinte, aplicațiile, site-urile și metodele cuprinse în English Mastery: 322 de resurse pentru a atinge fluența în timp record
- Planifică-ți teste regulate. Vei constata că lucrezi mult mai eficient când trebuie să studiezi pentru ceva. Totuși, gândește-te și la imaginea de ansamblu: ce vei putea face atunci când vei stăpâni mult mai bine limba engleză? Cum ți se va îmbunătăți calitatea vieții?
- Decide cât de mult timp pe săptămână vei aloca studiului și respectă ce ți-ai propus. Cel mai simplu mod este de a-ți crea o rutină zilnică sau, dacă nu ai timp, o rutină de weekend.
- Dacă vrei să-ți depășești nivelul actual stabilește-ți un obiectiv pe termen lung. De exemplu: vreau să ajung pe nivelul B2 până în luna iunie. Lucrează în fiecare zi câte puțin pentru a-l atinge. În Ghid-ul English Mastery găsești un plan în 5 pași pentru a atinge fluența.
- Stabilește-ți și obiective pe termen scurt. Acestea sunt jaloane care îți arată că te apropii și de obiectivul de termen lung.
- Spune-le celor din jur sau postează chiar pe pagina ta Facebook obiectivul pe care ți l-ai asumat. Îți va fi mult mai greu să îl abandonezi în momentele de slăbiciune, oboseală sau lipsă de motivație.
- Spune familiei și prietenilor despre planul tău de studiu. Roagă-i să nu te întrerupă atunci când studiezi și încearcă să-i implici pentru a face totul mai distractiv.
- Practică conversația încă din primele ore de studiu. Dacă nu ai un partener cu care să poți conversa, exersează speaking-ul prin imitație. Aici afli cum poți să faci asta.
- Practică toate cele 4 competențe: citire, scriere, vorbire și ascultare. Pentru a simți progresul trebuie să le exersezi consistent.
- Află ce funcționează cel mai bine pentru tine: conversație, repetiție, exerciții, citit, memorare lineară, ascultare? Gândește-te la metodele care au funcționat pentru tine în trecut și aplică-le din nou.
- Află cum înveți mai bine: înveți mai bine singur sau într-un grup? Ai nevoie de liniște deplină sau înveți mai degrabă prin interacțiune cu ceilalți? Ai nevoie de un profesor care să te ghideze pas cu pas sau ești auto-didact?
- Nu-ți fie teamă să faci greșeli. Nu poți aștepta până știi engleza perfect pentru a putea conversa. Interlocutorii te pot corecta doar după ce au auzit că ai greșit. Ai încredere în intențiile pozitive ale celorlalți, ei te apreciază că faci eforturi, nu te judecă.
- Recapitulează! Recapitulează! Recapitulează! Înainte de a începe o altă lecție recapitulează tot ce ai învățat în zilele precedente. Renunță la recapitulare doar după ce te-ai asigurat că știi și utilizezi foarte bine ce ai studiat în trecut.
- Ține un jurnal în limba engleză.
- Alege-ți un dicționar online pe care să ți-l pui pe telefon. Dacă ești începător poți alege unul român- englez, dacă ești mediu-avansat este recomandabil să-ți alegi unul englez- englez.
- Nu te grăbi să sari de pe un nivel pe următorul. Concentrează-te pe nivelul la care te afli acum și stabilizează-te aici. Fluența se poate construi doar pe baze solide.
- Păstrează-ți un carnețel cu cuvinte noi pe care le-ai învățat. Încearcă să le spui de cel puțin 3 ori atunci când vorbești sau dacă nu ai ocazia să vorbești utilizează-le cât mai curând în propoziții.
- Nu te forța și nu studia mai mult de 30 de minute odată. Ia pauze regulate de câte 10-15 minute, mergi la aer curat și fă câteva exerciții de întindere.
- Explorează diferitele moduri în care poți spune același lucru. În modul acesta engleza ta va fi mai interesantă și variată. De exemplu poți spune „Încântat de cunoștință” în mai multe moduri: „Good to meet you”, „Glad to meet you”, „Great to meet you”.
- Solicită ajutorul! Dacă nu înțelegi ceva, trebuie să ai un prieten, un coleg sau un profesor care te poate ajuta la orice oră. Dacă cauți pe net riști să cauți ore în șir și astfel să fii distras.
- Când înveți un cuvânt nou, gândește-te la toate formele sale. De exemplu: beautiful (adjectiv), beauty (substantiv), beautifully (adverb).
- Învață cât mai multe prefixe (dis -, un-, re-) și sufixe (-ly, -ment, -ful). Acestea te vor ajuta să înțelegi ușor semnificația cuvintelor și să-ți construiești rapid vocabularul.
- Învață inițial doar infinitivul verbelor. Deoarece în limba engleză conjugările sunt extrem de simple, infinitivul verbului te va ajuta să înțelegi suficient și să te exprimi.
- Fă-ți bilețele cu câte 4 cuvinte și/sau propoziții pe care să le ai mereu în portofel. Le poți repeta astfel de mai multe ori pe zi sau oricând mergi la cumpărături.
- Întreabă profesorul dacă poți înregistra lecția. Aceasta este o modalitate foarte bună de a recapitula și a imita sunetele, intonația și ritmul profesorului.
- Alcătuiește o listă cu greșelile pe care le repeți sau nu le poți corecta. Alege două sau trei pe care vrei să te concentrezi, află dintr-o carte de gramatică care este varianta corectă apoi repetă această variantă cât poți de mult pentru a „rescrie” softul mental involuntar care continuă să genereze acele greșeli.
- Învață de dimineață, chiar și pentru 10 minute. Chiar și cei care sunt mai activi seara vor învăța și se vor concentra mai bine de dimineața, după un somn bun.
- Folosește un interval de seara pentru a repeta. Cel mai bun moment pentru a repeta este seara, deoarece informația va fi preluată de subconștient și astfel se va sedimenta mai bine.
- Citește cărți repovestite pentru copii – acestea au cuvinte mai ușoare și sunt simplu și plăcut de urmărit. Citește autori consacrați doar dacă ești cel puțin pe nivelul Pre-Intermediar.
- Citește apoi un roman întreg în limba engleză. Te vei simți excelent după aceea! Click aici pentru o lista de carti English Mastery.
- Nu te opri să cauți în dicționar fiecare cuvânt necunoscut și nu-ți face griji dacă nu ai înțeles anumite cuvinte. Încearcă să înțelegi semnificația generală a textului.
- Pentru a identifica înțelesul unui cuvânt dintr-o propoziție, uită-te la cuvintele din jur – acestea vor oferi multe indicii cu privire la semnificația textului.
- Ca și condusul unei mașini sau mersul pe bicicletă, poți învăța limba engleză doar practicând-o. Fie cu colegii aflați într-o grupă la un curs, cu un profesor sau cu vorbitori nativi. Afla aici unde găsești profesori cu costuri mici.
- Cea mai naturală modalitate de a învăța gramatica este prin a o folosi în conversații apoi a primi feedback pentru a te corecta. Gândește-te la cum învață copiii o limbă străină. Învață reguli înainte de a vorbi? Învață să scrie sau să citească înainte de a utiliza noile cuvinte? Creierul nostru învață prin practică și imitație, deci cea mai bună metodă de a învăța gramatica este prin conversație.
- Nu renunța, nu întrerupe! Orice proces este guvernat de cicluri. Uneori o să înveți mai repede, alteori mai încet. Fii pozitiv! În cele din urmă îți vei atinge scopul.
- Înconjoară-te cu limba engleză: meniul telefonului, filme cu subtitrare în engleză, CD-uri în mașină sau pe telefon, cărți pe Kindle în engleză. În acest mod îți creezi un mediu de imersiune virtuală în care înveți atât activ cât și pasiv.
- Memorarea cuvintelor este o metodă bună atunci când vrei să înveți verbe neregulate sau dacă ai nevoie să reții informații pe termen scurt. Asociază memorarea listelor de cuvinte cu scrierea lor pe post-it-uri sau practicarea lor în scris (în propoziții). Dacă vrei rezultate cu acestă metodă repetă listele de cuvinte de minim 5 ori, ideal în scris.
- Învață prin dictare. Cumpără-ți un CD, ascultă de 1-2 ori câteva propoziții apoi pune pauză și scrie mici pasaje din ceea ce ai auzit.
- Folosește aceleași pasaje pe care le-ai audiat deja pentru a imita intonația, pronunția și ritmul vorbitorilor nativi din înregistrarea de pe CD.
- Folosește You Tube pentru a practica Vei găsi nnumărate canale bune și filme în limba engleză cu ajutprul cărora poți exersa.
- Site-ul Ted.com este locul perfect unde poți începe să urmărești filme datorită varietății foarte mari de cuvântări cu durata cuprinsă între 5 și 15 minute și datorită subtitrării care însoțește majoritatea filmelor.
- Când te duci la un bar ciulește urechile pentru a identifica străinii. Fă-le cinste cu ceva de băut și intră în vorbă cu ei. Poți avea astfel parte de discuții săptămânale în limba engleză în timp ce-ți faci noi prieteni.
- Principalul obstacol când începi să înveți sau dorești să perfecționezi o limbă străină este sentimentul de frustrare, îndoială și anxietate pe care le simți când te confrunți cu propriile limitări. Acestea îți afectează evoluția. Cea mai bună metodă de a trece peste toate acestea este studiul împreună cu altcineva sau într-un grup.
- Nu ești niciodată prea tânăr sau prea bătrân pentru a începe să înveți limba engleză. Creierul este întocmai ca un mușchi. Trebuie antrenat în permanență pentru a fi în formă. Nu-ți aduce scuze și nu mai amâna. Ce mai astepți?
Ai alte sugestii? Scrie-le în comentarii. Vrei să înveți engleză în timp record? Iată aici ghid-ul English Mastery – 322 de resurse pentru a atinge fluența în timp record.