Ce să aleg: Cambridge sau IELTS?

Dacă te-ai decis să studiezi sau să lucrezi în străinătate știi deja că orice instituție la care aplici îți va solicita una dintre cele două diplome Cambridge sau IELTS. Solicitanții care sunt vorbitori nativi de limba engleză nu trebuie să prezinte dovezi de competență însă un român va prezenta întotdeauna una dintre acestea, în funcție de lista de solicitări ale instituției.

Primul tău gând va fi probabil: care dintre cele două examene este mai ușor? La care am mai multe șanse? Iar al doilea va fi: care dintre cele două examene este o investiție mai bună?

Hai să aruncăm o privire la examenele: IELTS și Cambridge English: Advanced (CAE).

Chiar dacă aceste două teste ar putea părea similare la prima vedere, există câteva diferențe între ele, care vă vor ajuta să luați decizia corectă, în funcție de nevoile individuale. Însă întâi de toate trebuie să afli că și examenul IELTS este un produs Cambridge. Acesta a fost creat pentru a îndeplini alte nevoi ale pieței.

IELTS (International English Language Testing System ) evaluează patru dintre abilitățile tale de limba engleza – citire, scriere, ascultare și vorbire. În prezent este cel mai popular examen academic de limba engleză, cu aproape 2 milioane de oameni care decid anual să îl dea. De ce? În principal pentru că nu există notă de trecere ci doar un scor care poate fi acceptat de o instituție sau alta. Dacă ai un scor mai mic, unele instituții îl vor accepta, altele nu.

CAE (Cambridge English: Advanced)  include 5 secțiuni: citire, scriere, ascultare, vorbire și gramatică.

Pentru ambele examene, proba de speaking se face cu un profesor, în timp ce restul examenului se desfășoară în mod individual (pe calculator sau hârtie) și va fi verificat mai târziu.

PREGĂTEȘTE-TE PENTRU EXAMENE

cambridge-si-ielts

 

Să vedem care sunt cele mai notabile diferențe:

1.Perioada de valabilitate

– IELTS – 2 ani
– CAE – perioadă nelimitată

Prin urmare, în cazul în care intenționați să utilizați rezultatele mai târziu de 2 ani și nu vreți să reinvestiți din nou în alt examen, CAE s-ar putea dovedi mai bun.

2. Durata examenului
– IELTS dureaza cca 3 ore
– CAE – dureaza aproximativ 5 ore
Dacă aveți de gând să dați CAE, ar trebui să fiți pregătiți pentru o perioadă mai lungă de concentrare, în timp ce IELTS oferă o experiență mai scurtă însă examenul este mai intens.

3. Examenul propriu zis
– secțiunea de vorbire a testului CAE include o discutie cu un coleg, în timp ce la IELTS vei fi doar tu și examinatorul
– această probă este înregistrată în cazul IELTS, în timp ce la CAE nu este înregistrată;
– la proba de listening comprehension în cazul IELTS, veți auzi doar înregistrarea o singură dată;
– writing-ul la IELTS durează 60 de minute, în timp ce la CAE durează 90 de minute. CAE oferă, de asemenea, posibilitatea de a alege despre ce să scrii, la IELTS subiectul este impus.

4. Rezultatele
– este imposibil să nu reușești la IELTS – veți obține pur și simplu un certificat cu un scor între 4.0 și 8.9 puncte
– certificatul CAE se eliberează numai în cazul în care ai obținut 60% sau mai mult.

5. Cerințele universitare/ de muncă în străinătate.
– O notă de trecere CAE este echivalentă cu un IELTS 7.0, adică un scor destul de ridicat. Universitățile și alte instituții solicită de obicei un scor de 6.0 până la 7,5 la testul IELTS.
– De obicei, IELTS este mai frecvent solicitat de universități internaționale dn străinătate decât CAE, insă dacă știi deja unde vei aplica, trebuie să suni și să întrebi pe care dintre cele două le acceptă. Anumite instituții le acceptă pe oricare dintre cele două.

Este important să alegi examenul care se potrivește nevoilor tale. Oricum, dacă te-ai pregătit suficient și nivelul tău de limba engleză este ridicat și ești dispus să depui un efort și în pregătirea pentru test, în cele din urmă vei reuși, indiferent pe care dintre cele două îl alegi.

 Detalii și rezervări: 021-795-3414

cambridge-si-ielts

Aici poți vedea care sunt punctajele pentru fiecare dintre examene.

cambridge_english_exams_and_the_cefr-1


 

Dă share la acest articol pe Facebook și primești 20 puncte.
Dă share la acest articol pe LinkedIn și primești 30 puncte.

  • Când ajungi la 980 de puncte ai câștigat automat un AVT Optimal Performance.
  • Când ajungi la 1200 de puncte ai câștigat automat un AVT Business Focus.

ÎNSCRIE-TE LA WEBINARUL GRATUIT FLUENT ÎN 4 LUNI


Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *