De ce ar trebui să înveți germana?


Cu toţii am auzit pe cineva la un moment dat care să spună cât de grea este limba germană.german words

Mai toţi credem că germana este o limba intangibilă şi din cauza sunetelor limbii, dure, chiar forţate în opinia unora. Însă, dacă deja vorbeşti engleză, atunci germana va fi mult mai uşor de învăţat. Şi asta pentru că germana şi engleza au aceeaşi bază lingvistică, făcând parte din marea familie a limbilor germanice.

Astfel, tocmai din această cauză, în germană există mii de cuvinte ce pot fi ghicite intuitiv. Wasser este water (apă), Vater este father (tată), iar Guten Nacht este Good night (noapte bună). Și iată o listă scurtă de adjective aproape identice cu engleza și/sau româna:

  • Adjective care încep cu literele A, B, C, D, E: abnormal, absurd, analog, arrogant, banal, bitter, blind, blond, blush, cool, diagonal, digital, elegant, emotional, extravagant
  • Adjective care încep cu literele F, G, H, I: fair, formal, fundamental, global, horizontal, ideal, illegal, intelligent, international, intolerant, irrational, irrelevant
  • Adjective care încep cu literele L, M, N, O: legal, liberal, linear, loyal, maximal, mild, minimal, multilateral, national, neutral, normal, OK, optimal, optional, oval
  • Adjective care încep cu literele P, R, S, T, U, V și W: parallel, pink, prominent, prompt, proportional, rational, regional, relevant, robust, sentimental, superb, tolerant, total, transparent, triumphal, trivial, turbulent, unfair, universal, verbal, warm, wild

Și nu, ce vezi mai sus nu sunt cuvintele românești, sunt în germană.

Nu este atât de greu, nu?

Spre deosebire de alte limbi considerate dificile, precum chineza, japoneza ori araba, germana foloseşte alfabetul latin şi de aceea nu presupune un extra efort de învăţare a unui alfabet total nou. Există, desigur, în germană şi câteva litere proprii, numite umlaut, de tipul ä, ö  si  ü şi litera ß, care nu este altceva decât un S german.

La urma urmei, şi în română avem diacriticele care pot părea grele pentru un vorbitor non nativ, însă sunt învăţate extrem de uşor după puțină practică.

Un alt motiv pentru care îţi recomand să începi să înveţi germana nu mai ţine atât de mult de limba în sine, ci mai degrabă de raţiuni … economice.

Germania este al doilea cel mai mare exporatator din lume, iar asta nu înseamnă doar un numar foarte mare de companii şi firme care intră în domeniul exporturilor, ci şi un număr foarte mare de angajați în tot felul de domenii: de la IT până la traduceri și servicii și vorbind germană, ai şanse mult mai mari să îţi găseşti un loc de muncă (foarte bine plătit), atât în Europa, cât şi în România.

Economia nemţească este pe locul 1 în Europa şi pe locul 4 la nivel mondial, deci nemţii trebuie să fi înţeles ceva ce noi nu ştim încă. Totul ţine de felul în care munceşti şi înveţi. Trebuie să o faci nu neaparat din greu, ci cu cap. Nu eşti convins? O să îţi dau încă un exemplu: economia Germaniei este echivalentul tuturor economiilor ţărilor vorbitoare de spaniolă la un loc.

Germana se clasează şi ea în topul 10 cele mai vorbite limbi de pe mapamond, devenind un fel de lingua franca pentru Europa centrală şi de Est.

Mai ai și alte motive decât cele economice. Îți place să citeşti? Fie că esti romantic sau îţi place filosofia, ai de unde alege, căci germana este limba lui : Goethe, Marx, Nietzsche,  Kafka, a lui Mann, Brecht și Grass. Mozart, Bach, Beethoven şi Schubert, Brahms, Schumann, Wagner, Mahler  şi Schoenberg vorbeau şi au scris în germană, precum şi  Freud, Weber, Einstein şi Heisenberg, Kant, Hegel şi Heidegger.

Dacă îţi place să călătoreşti, ai auzit probabil vorbindu-se germană peste tot pe unde ai fost. Ei bine, cetaţenilor germani le place să călătorească. Cu aproape 6 săptămâni de concediu anual şi venituri stabile şi din belşug, ai mari sanse să dai peste un neamţ peste tot pe unde călătoreşti. Ei dețin chiar şi recorduri atunci când vine vorba de banii pe care îi cheltuie în vacanţă.

Aşadar, nivelul de trai în Germania este unul extrem de bun, iar vorbitorii de germană de oriunde sunt şi ei foarte bine plătiţi.

O limba a viitorului, nu? Dacă vrei şi tu să te bucuri de toate aceste beneficii şi vrei să înveţi o limba grozavă din toate punctele de vedere, te aşteptăm la cursuri. Dacă ești începător te poți înscrie la un atelier scurt:

1 (1)

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *