Examen Cambridge

Ce înseamnă EXAMENELE CAMBRIDGE LANGUAGE ASSESSMENT?

Examenul Cambridge evaluează competenţe lingvistice pentru toate nivelurile, pe următoarele arii: engleză generală, engleză pentru copii, engleză de afaceri, engleză juridică şi financiară. Testele evaluează toate abilităţile de limbă: ascultat (listening), citit (reading), scris (writing) şi vorbit (speaking).

Cat timp este valabil un examen Cambridge? Examenele Cambridge sunt cele mai populare in România și au valabilitate toata viața.

Totuși diplomele IELTS si TOEFL (Test of English as a Foreign Language) sunt căutate din ce în ce mai mult de universitățile si instituțiile străine care cer atestate nu mai vechi de doi ani. Detalii pregatire IELTS

Avantajele oferite de Examenele Cambridge
– sunt recunoscute de școli, universități, angajatori din sectorul public și privat din toate țările vorbitoare de limba engleză
– sunt teste standardizate, concepute de experți în domeniul de evaluare a limbii engleze, ceea ce garantează evaluarea exactă şi corectă a abilităţilor tale lingvistice.

In articolul de mai jos afli ce examen Cambridge ţi se potriveşte.

1.    Examene Cambridge de engleză generală- se adresează tuturor şi sunt o modalitate excelentă de îmbunătăţire şi evaluare a nivelului de limbă engleză.

În conformitate cu OM  nr. 4432/ 29.08.2014 emis de MEN, probele de competențe lingvistice pentru admiterea în învățământul liceal de stat și profesional cu program bilingv și intensiv pot fi echivalate cu certificatele obținute la examenele de limbi străine cu recunoaștere internațională, începând cu anul școlar 2014-2015.Această decizie face referire examenele care evaluează  competențele de limba engleză al căror nivel este echivalent sau superior cu nivelul A2 din Cadrul European Comun de Referință pentru Limbi Străine (CEFR).


Examenele de limba engleză recunoscute de către Ministerul Educaţiei Nationale sunt următoarele:

•    KET – Cambridge English Key
•    PET – Cambridge English Preliminary
•    FCE – Cambridge English First

•    CAE – Cambridge English Advanced
•    CPE – Cambridge English Proficiency
•    BEC – Business English Certificate

Elevii care doresc să-și echivaleze proba de competență lingvistică din cadrul examenului de Bacalaureat trebuie să susțină examene al căror nivel este echivalent sau superior nivelului B1 (PET – Cambridge English Preliminary sau versiunea for Schools).

Cambridge English: Key și Key for Schools (KET, KETfS)

  • Nivelul A2 (CEFR)
  • Numar ore: 250 h. Poți susține examenul KET după aproximativ 250 ore de studiu și practică, dacă poți vorbi, scrie și înțelege engleza de bază.

Acest examen corespunde primului nivel de examen de engleză generală din seria Cambridge English. Obţinerea certificatului arată că ai cunoștințele de bază pentru a putea comunica în limba engleză în situații cotidiene.

Candidatul KET este capabil:
• să întrebe și să răspundă la întrebări legate de persoana sa ori alte persoane;
• să înțeleagă anunțuri și instrucțiuni atunci când i se vorbește rar și clar;
• să își exprime punctul de vedere în legătură cu un subiect citit sau auzit.

KETfS este același nivel cu KET și are aceeași recunoaștere internațională, diferența constând în conținutul care este special conceput pentru interesele și experiența școlarilor. Acest examen poate echivala proba de competență lingvistică pentru admiterea în învățământul liceal de stat și profesional cu program bilingv și intensiv.

STRUCTURA KET / KETfS

Examenul are 3 probe:

  •    Citire şi Scriere (Reading and Writing). Durata: 1h 10 min. Procentaj din valoarea totală a notei: 50%
  •    Ascultare (Listening) Durata: 30 minProcentaj: 25%
  •    Vorbire (Speaking). Durata:  8-10 min / pereche de candidați. Procentaj: 25%

Proba de Citire ( înțelegere a textului) și Scriere (Reading și Writing) și proba de Ascultare (Listening) se susţin în aceeași zi. Proba de Vorbire (Speaking) se poate susține în aceeași zi, sau poate fi programată într-o altă zi. Această probă se susține în perechi de doi candidați, cu doi examinatori.

Cambridge English: Preliminary și Preliminary for Schools (PET, PETfS)

Nivel B1 – CEFR

Acest examen demonstrează că poți comunica în limba engleză în situații practice, de zi cu zi. Examenul oferă o bază bună dacă dorești să studiezi pentru o calificare profesională. Studiul pentru PET îți îmbunătățeşte nivelul de limba engleză pentru a putea comunica eficient în călătorii sau la serviciu.


Candidatul PET este capabil:

•    să-și exprime preferințele sau dezacordul într-o discuție;
•    să înțeleagă anunțuri și instrucțiuni scrise și vorbite;
•    să scrie o scrisoare personală și să ia notițe în timpul unei ședințe sau discuții.

Cambridge English: First și First for Schools (FCE, FCEfS)

 Nivel: B2

Acest examen demonstrează că poți vorbi engleză suficient de bine pentru a munci și studia într-un mediu în care se vorbește limba engleză. Pregătirea şi obţinerea FCE sunt un pas foarte bun pentru a urma studii preuniversitare sau a locui într-o ţară unde se vorbeşte limba engleză.

Candidatul FCE este capabil:
•    să redacteze emailuri și rapoarte scurte;
•    să dezvolte o idee și să poarte o discuție în limba engleză;
•    să înțeleagă engleza generală folosită la televizor și în presa scrisă.

STRUCTURA FCE / FCEfS. Examenul are patru probe:

  • Citire şi Utilizare a limbii engleze (Reading and Use of English). Durata: 1h. 15 min.Pondere din nota finală: 40%
  • Scriere (Writing). Durata: 1h.20 min. Pondere din nota finală: 20%
  • Ascultare (Listening). Durata: 40 min. Pondere din nota finală: 20%
  • Vorbire (Speaking). Durata: 14 min. Pondere din nota finală: 20%

Probele de Citire – înțelegere a textului (Reading) și Utilizare a limbii engleze (Use of English), Scriere (Writing) și Ascultare (Listening) se susţin în aceeași zi. Proba de Vorbire (Speaking) se poate susține în aceeași zi sau într-o altă zi. Această probă se susține în perechi de câte doi candidați, cu doi examinatori.

Cambridge English: Advanced (CAE)

Nivel: C1

Aceste examene demonstrează că ai un nivel de engleză la standardul cerut pentru a studia sau profesa în limba engleză. Pentru a demonstra angajatorilor sau universităților că poți comunica eficient în limba engleză într-un context profesional ori academic, trebuie să obții certificatul CAE.

Pentru a promova acest examen trebuie să fii capabil:
•    să redactezi e-mailuri și rapoarte complexe și să iei notițe în timpul ședințelor și al prelegerilor;
•    să ții prezentări în engleză pe subiecte complexe;
•    să înțelegi o varietate de texte, de la ficțiune la editoriale.

STRUCTURA CAE
Examenul are patru probe:

  •  Citire și Utilizare a limbii engleze (Reading and Use of English). Durata: 1hr 30 min. Pondere din nota finală: 40%
  •  Scriere (Writing). Durata: 1hr 30 min. Pondere din nota finală: 20%
  •  Ascultare (Listening). Durata: 40 min. Pondere din nota finală:  20%
  •  Vorbire (Speaking). Durata: 15 min / pereche de candidați. Pondere din nota finală: 20%

Probele de Citire – înțelegere a textului (Reading) și Utilizare a limbii engleze (Use of English), Scriere (Writing) și Ascultare (Listening) se susţin în aceeași zi. Proba de Vorbire (Speaking) se poate susține în aceeași zi sau într-o altă zi. Această probă se susține în perechi de câte doi candidați, cu doi examinatori.

Cambridge English: Proficiency (CPE)

Nivel: C2 

Aceste examene demonstrează că stăpânești perfect engleza și o poți folosi fluent în orice context academic, profesional sau în cercetare. Este examenul Cambridge English cu cel mai ridicat nivel. Pentru a demonstra angajatorilor că poți folosi engleza la nivel de senior management, sau pentru a studia la nivel post universitar sau doctorat într-o universitate cu predare în limba engleză, trebuie să obții certificatul CPE.


Pentru a promova acest examen trebuie să fii capabil:

•    să înțelegi aproape orice scris sau vorbit în engleză;
•    să folosești și să înțelegi limbajul formal, academic și colocvial;
•    să negociezi, să argumentezi și să comentezi aspecte subtile ale unor subiecte complexe.

STRUCTURA CPE

Examenul are patru probe:

  •      – Citire și Utilizare a limbii engleze (Reading and Use of English). Durata: 1hr 30 min. Procentaj din valoarea totală a notei: 40%
  •      – Scriere (Writing). Durata: 1hr 30 min. Procentaj: 40%
  •      – Ascultare (Listening). Durata: 40 min. Procentaj: 40%
  •      – Vorbire (Speaking). Durata: 16 min  / pereche de candidați. Procentaj: 40%

Probele de Citire – înțelegere a textului și folosire a limbii (Reading and Use of English), Scriere (Writing) și Ascultare (Listening) se susţin în aceeași zi. Proba de Vorbire (Speaking) se poate susține în aceeași zi sau într-o altă zi. Această probă se susține în perechi de 2 candidaţi, cu 2 examinatori.

Limba engleză pentru afaceri – BEC Higher (Business English Certificate)

Business Higher este ultimul din cele trei niveluri pentru engleza business, demonstrând că poţi folosi în mod eficient limba engleză în mediul de afaceri. Nivel: C1, acelaşi nivel de dificultate ca şi Cambridge English: Advanced (CAE).

Cui se adresează:
Tuturor celor interesaţi de a-şi dezvolta aptitudinile de utilizare a limbii engleze într-un mediu de afaceri, fiind, totdată, o dovadă pentru angajatori a acestor aptitudini. Candidaţii trebuie să fie capabili să participe activ la şedinţe de afaceri, exprimând corect idei şi puncte de vedere, să înţeleagă rapoarte şi corespondenţă de afaceri şi să redacteze oferte sau scrisori de afaceri detaliate.

Cambridge English: Legal (ILEC)

Nivel: B2 și C1
Cambridge English: Legal, cunoscut şi sub denumirea International English Certificate (ILEC) este un certificat care demonstrează angajatorilor că ai capacitatea de a utiliza limba engleză în cadrul desfăşurării activităţii în domeniul dreptului internaţional.

Cui se adresează?
Tuturor celor care lucrează sau intenţionează să lucreze în domeniul dreptului internaţional, fiind dovada că eşti capabil să utilizezi limba engleză în mod eficient în mediul juridic. Pentru a promova acest examen trebuie să demonstrezi că poţi să citeşti şi să înţelegi contracte, legi şi opinii juridice, să înţelegi şi să participi activ la discuţii sau prezentări pe probleme juridice şi să redactezi scrisori, memorandumuri sau proiecte juridice.


STRUCTURA ILEC
Examenul constă în patru probe:

  •    – Citire – înțelegere a textului (Reading). Durată:1 hr 15 min, Pondere:  25%.
  •   – Scriere (Writing). Durată: 1 hr 15 min, Pondere:  25%,
  •   – Ascultare (Listening). Durată: 40 min, Pondere:  25% şi
  •   – Vorbire (Speaking). Durată: 16 min pe pereche 2 de candidați,Pondere:  25%

Toate întrebările se bazează pe subiecte sau teme specifice domeniului juridic.

Cambridge English: Financial (ICFE) 

Nivel: B2 și C1

Cunoscut și sub denumirea International Certificate in Financial English (ICFE), este un certificat care demonstrează angajatorilor că ai capacitatea de a utiliza limba engleză în cadrul desfăşurării activităţii în domeniul finanţelor şi contabilităţii.

Cui se adresează?
Tuturor celor care lucrează sau intenţionează să lucreze în domeniul finanţelor sau al contabilităţii, fiind dovada că eşti capabil să utilizezi limba engleză financiară în mod eficient. Pentru a promova acest examen trebuie să demonstrezi că poţi să participi activ la întâlniri de afaceri, să-ți exprimi opiniile și să-ți poți argumenta punctul de vedere, să înțelegi extrase și rapoarte financiare pe teme precum: managementul riscului, managementul companiei, tranzacții bancare, achiziții și fuzionări şi să redactezi oferte sau scrisori comerciale detaliate.

STRUCTURA ICFE
Examenul constă în patru probe:

  •       – Citire – înțelegere a textului (Reading). Durata: 1 hr 15 min, Pondere din nota finală: 25%
  •      – Scriere (Writing). Durata: 1 hr 15 min. Pondere din nota finală: 25%
  •      – Ascultare (Listening). Durata: 40 min. Pondere din nota finală: 25%
  •      – Vorbire (Speaking): 16 min, în perechi de 2 candidați, cu 2 examinatori. Pondere din nota finală: 25%

Toate întrebările se bazează pe subiecte sau teme specifice domeniului financiar.



Susține o simulare de examen Cambridge English Language Assessment cu Accesis: https://accesis.ro/cambridge

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *