Proba Cambridge Speaking – ai un nod în stomac?

Cambridge proba speakingNu ești singura persoană care simte astfel!

Pentru cele 15 minute alocate probei de speaking nu te poți pregăti în mod clasic. Bineînțeles, nu știi la ce te poți aștepta însă dacă ești familiarizat cu structura și modul cum decurge această probă, lucrurile vor fi cu mult mai ușoare!

Înainte de a te prezenta la această probă, ai nevoie:

  • Să înțelegi cum vei interacționa cu partenerul de dialog și cu examinatorul fără să-ți faci griji de cât de bun este primul și cât de aspru este cel de-al doilea
  • Să știi care este tipicul întrebărilor
  • Să înțelegi care sunt cele mai dese greșeli pe care le fac participanții
  • Șă știi ce cărți și materiale te vor ajuta să treci cu bine această probă
  • Să aplici un mic secret care te va face să fii (sau să pari) mult mai încrezător
  • Sa afli care sunt schimbările care au intervenit anul acesta în structura acestei probe

lucruri pe care le vei afla în webinarul Cambridge Masterclass

In general, examinatorii au o atitudine suportivă. Asta însă, nu îi va opri să te depuncteze dacă este cazul.

În primul rând ascultă cu atenție indicațiile pentru a nu fi nevoit/ă să rogi examinatorul să repete deoarece vei fi punctat/ă în funcție de înțelegerea indicațiilor pe care ți le dă. Dar dacă examinatorul îți cere ceva și tu răspunzi altceva, acesta va fi cu siguranță un factor important de depunctare. Însă este preferabil să ceri să repete indicațiile decât să răspunzi complet greșit.

Apoi, nu lăsa pauze lungi între idei!

Pentru a putea face acest lucru trebuie să fi practicat deja descrierile pe o imagine și discuții în perechi în cadrul unor sesiuni de simulare. Chiar dacă uiți un cuvânt, nu încerca să ți-l amintești mai mult de o fracțiune de secundă ci reformulează ideea sau spune altceva – pentru că altfel te vei afla în mijlocul unei situații extrem de stânjenitoare și nu vei primi pre multă înțelegere. Examinatorul o va lua drept ceea ce este, nu îți va căuta justificări!

În cele câteva minute trebuie să îți expui o gamă cât mai largă a vocabularului și trebuie să folosești cât mai mulți conectori care vor da fluență ideilor tale.

cambridge-si-ielts

Dar cât de lungi ar trebui să fie răspunsurile tale?

În primul rând, nu răspunde cu da sau nu, indiferent pentru care dintre teste ești înscris/ă. De obicei vei vorbi până când examinatorul te întrerupe însă lungimea răspunsului depinde în mare măsură de abilitatea ta de a genera idei când ți se adresează întrebări foarte simple. În seminarul Cambridge Masterclass o să-ți dau exemple de ce înseamnă un răspuns bun, mediu și inacceptabil.

Învață cuvinte cheie, nu un discurs!

Pentru fiecare nivel ai seturi de cuvinte și sinonime care vor face diferența. De exmplu în prima parte examinatorul te va întreba cum te descurci sub presiune

  • la examenul KET și PET vei spune „I feel nervous”
  • la FCE vei spune „I get uneasy” și
  • la examinarea CAE și CPE vei spune : „I might get edgy when under pressure”

Atenție la întreruperi și la “spațiul” pe care îl oferi colegului tău!

Examinatorii sunt instruiți să facă față multor situații și să evalueze just nivelul fiecărui participant.

Totuși, dacă tu ești o persoană mai îndrăzneață, în timpul celei de-a doua părți de la proba de speaking vei avea tendința să îți întrerupi colegul. Nu face acest lucru pentru că la această probă vrei să lași o impresie bună examinatorului care îți va evalua și capacitatea de a interacționa cu un intrelocutor și de a asculta, nu doar bagajul de vocabular.

Este recomandabil deci, să fii reținut pentru a nu-i diminua colegului tău șansele de a vorbi și a ilustra ce știe la rândul lui. Reține faptul că și el, ca și tine, a plătit examinarea.

Dacă ești în schimb persoana mai timidă, utilizează la maxim minutul care îți este alocat și dacă ești întrerupt de partenerul de dialog nu te descuraja și continuă-ți ideea din punctul în care ai fost întrerupt, eventual cu o interjecție care să arate acordul pe ce a spus colegul tău.

Respectă aceste indicații și șansele de a trece cu bine proba de speaking îți cresc considerabil!

Iar dacă vrei să afli și mai multe lucruri despre aceste examinări, înscrie-te la seminarul online Cambridge Masterclass.

cambridge-masterclass


Dă share la acest articol pe Facebook și primești 20 puncte.
Dă share la acest articol pe LinkedIn și primești 30 puncte.

  • Când ajungi la 980 de puncte ai câștigat automat un AVT Optimal Performance.
  • Când ajungi la 1200 de puncte ai câștigat automat un AVT Business Focus.

 

share-like-crazy-get-to-the-top

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *